Целувката на Борисов доубива СДС

Пуснете си гласа за Бойко Борисов и за ГЕРБ, за да е сигурно, че ще победите и БСП няма да се върне на власт. С тези жизнерадостни призиви водещият в проправителствената телевизия ТВ 7 Николай Бареков отново публично сложи наколенки и агитира от ефира за управляващите. 

Повод за тенденциозния му коментар беше фактът, че ГЕРБ решили да дадат право на СДС да излъчат кандидат за конституционен съдия, който те ще подкрепят безусловно. Известният с раболепното си поведение водещ разчете тази позиция на управляващите като добронамерен знак към десните избиратели. Журналистът бе категоричен, че нито сините, нито Кунева имали шанс да успеят догодина на изборите. И затова другарски ги посъветва да заложат единствено на Борисов като сигурния победител.

С тази си оперетна пиарска проява едва ли зависимият водещ ще привлече нови поддръжници и симпатизанти на ГЕРБ. Но със сигурност целувката на Борисов със сините ще накара дясномислещия българин да си зададе въпроса какви задкулисни игри са извъртяни, за да подкрепи ГЕРБ син кандидат за конституционния съд и какви компромиси трябва да прави утре този висш съдия, за да върне жеста на генералската партия. Ако Борисов и ГЕРБ са били искрени към сините, защо още на първоначалния избор не предложиха те да излъчат достоен кандидат, а тихомълком се съгласиха с спорно предложение на независими кандидати, което после се превърна в скандално. От самото начало се знаеше, че Марковска е преди всичко обвързана с червените среди, лобито на Първанов и съмнителни бизнес структури. 

Дали сините ще излъчат  Йордан Соколов или Петър Стоянов за мястото на Марковска, още не се знае. Но вече  е ясно, че той ще е твърд противник на Костов и на ДСБ. Всъщност целта на ГЕРБ не е да се направи  реверанс на десните избиратели, а чрез ръководството на “Раковска” 134 да ударят под кръста партията на Костов и свободно мислещите демократи, които не приемат тайните договорки между ГЕРБ и новото ръководство на СДС. Така целувката на Борисов може да се окаже просто целувката на Юда. Да не забравяме, че на едни президентски избори Борисов и Петър Стоянов ядоха кайсии, а Йордан Соколов сам знае колко е зависим от новата власт.

Който и да бъде избраният син кандидат, от сега е повече от ясно, че този конституционен съдия ще бъде просто удобна патерица на ГЕРБ и нищо повече. Това обаче ще бъде поредното основание за все по-голямото недоверие към ръководството на СДС и ясното отдръпване от него.