Цветанов възкреси войната между „Дондуков”1 и „Дондуков”2

Нов грандиозен скандал в ГЕРБ забърка вътрешният министър Цветан Цветанов. Този път той успя да скара „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2, след като нарече „безумие” решението на бившия си колега Росен Плевнелиев да застане зад уволнената съдийка Мирослава Тодорова.

Вицепремиерът и президентът си размениха остри реплики чрез медиите заради юристката, забавила над 50 ключови дела. По този начин вътрешният министър, който пръв започна да се заяжда с държавния глава, избор на ГЕРБ, отново постави в шах премиера. Бойко Борисов все още не е проговорил за скандала и вероятно с екипа си обмисля по какъв начин да реагира на конфузната ситуация.

Пред Faktor.bg политическият пиар Татяна Буруджиева коментира, че министър-председателят трябва да забрани на Цветан Цветанов да си отваря устата. „Безумните клипове от арестите, които се публикуваха в сайта на МВР бяха само началото на издънките на Цветанов. След това се случи скандалът с апартаментите на вицепремиера. От парламентарната трибуна прочете СРС-та от разговор между лекари в болницата в Горна Оряховица, които впоследствие се оказаха невинни след решение на съда. Обвини съдия, че обслужва мафията, без да има доказателства. За капак се скара и с колегата с Росен Плевнелиев, чиято предизборна кампания направи. Командировките и семинарите се отразяват добре на Цветанов. Борисов само ще спечели, ако го държи извън България колкото се може по-дълго време и го ползва като вътрешно-външен министър. В противен случай България ще продължи да плаща за водените от гражданите дела срещу МВР. Политическата цена, която ще трябва да заплати премиерът обаче ще бъде лично за него много по-голяма”, категорична е Буруджиева.

Според политическия анализатор проф. Михаил Константинов в създадената ситуация ставало по-скоро въпрос за недоразумение. „Цветан Цветанов и Росен Плевнелиев не успяха да се разберат на какъв език да си говорят. Българските политици имат странния навик първо да говорят, а после да мислят. Аз, като математик, ги съветвам да броят не до 10, а до 3, ако им е толкова трудно, преди да кажат някоя глупост. 3 секунди могат да им спестят седмици и месеци обяснения. Друг е въпросът, че говорят на кретенски език, на езика на нищоговоренето”, констатира проф. Константинов.

В създадения от Цветанов скандал между институциите започна да се прокрадва мисълта, че вицепремиерът е изнервен на Плевнелиев заради президентското кресло. Преди да бъде предложен за държавен глава бившият строителен министър, всички очакваха Бойко Борисов да избере като кандидат Цветанов. След канонадата от скандали около него обаче премиерът промени решението си, за което неведнъж намекваше в интервютата си. Една от възможните версии е ключов министър и президент да разиграват театър, за да променят мнението на по-голямата част от обществото, че Плевнелиев е куклата на конци на Борисов. От встъпването си той постоянно е атакуван от опозицията и осмиван, че е „момчето на Бойко”.

Не е изключено обаче самият Цветанов да е проявил несъобразителност и в телевизионното студио да е действал първосигнално, както вече го е правил множество пъти с неподготвени изказвания от началото на мандата през 2009 г. на кабинета „Борисов”. Докато гафовете на Симеон Дянков затихнаха и в момента балансира бюджета, Борисов строи магистрали, единствено Цветанов така и не можа да си подреди къщичката в МВР.
Изцепката на Цветанов отново върна спомена за скандалите между „Дондуков” 1 и „Дондуков”2 през годините. Още в зората на Прехода президентът Желю Желев даде начало на задкулисните игри и скандалите между институциите.

През лятото на 1992 г. той изпържи тогавашния премиер Филип Димитров с прословутата пресконференция „Боянските ливади“ в президентската резиденция  Бояна. На нея той разкритикува остро правителството на Филип Димитров, след което отношенията му със СДС се обтегнаха. След натиск от всички партии, включително и от „сините”, Филип Димитров поиска вот на доверие, който се провали и бе принуден да подаде оставка като министър-председател.

Подобна постановка беше разиграна отново в СДС. В края на мандата на премиера Иван Костов тогавашният държавен глава Петър Стоянов се обърна към съпартиеца си с думите „Иване, кажи си, те ще разберат”. Тогава отново пламна война между министър-председател и президент, която опожари десницата и я раздели на двата лагера, които днес отново са разделени на два фронта след краткия съюз на Синята коалиция.

Членовете на БСП отскоро също са настръхнали едни срещу други. В партията разиграват сюжет от романа „Време разделно”. Докато преди 3 години Румен Овчаров нарече Сергей Станишев „зайчето от ръкава на Първанов”, то днес се оказва, че лидерът на европейските социалисти е бил тигърче, което е пораснало. Въпреки сговора през годините между Станишев и Първанов, който го вкара през задния вход в политиката, се оказва, че днес бившият президент си е създал силен враг, когото не може да бие на вътрешнопартийните избори в левицата. Въпреки че битката между бившия президент и бившия премиер е приключила, войната продължава наесен, когато се очаква ново събиране конгреса и гласуване за лидер на столетницата.

Единственото, което може да направи в настоящия скандал между Плевнелиев и Цветанов премиерът, е за пореден път да изчака да отмине бурята, да стисне зъби и да оправи бакиите. Според Иван Костов той вече е започнал да чисти помията, която си изляха двамата върху главите с посещение до Брюксел. Там Борисов е успял да промени след разговори първоначалния 5-годишен доклад на Европейската комисия за работата на Темида и на МВР. По думите на Командира е имало остри забележки, които са били изчистени. За това е помогнала и позицията на Росен Плевнелиев. В партията са матирани от поведението на Цветанов, който започва да става все по-непредвидим. Бившият неформален лидер от герой, който закопча "Наглите" и "Октопода", се превърна във Франкенщайн за ГЕРБ. Унищожителните му гафове са несъизмерими с тези на Лъчо Мозъка и на Румяна Желева. Симпатизантите на Борисов все повече се съмняват, дали премиерът ще задържи дясната си ръка в екипа на партията за следващите парламентарни избори догодина.

{fcomment}