Доц. Момчил Дойчев: Окупаторите никъде не се честват като освободители

Ако в България има политик като Стамболов, да премахне всички монументи на съветския окупатор, казва още съпредседателят на Атлантическия съвет на България

Момчил Дойчев

Момчил Дойчев

Още от своето създаване Атлантическият съвет на България постави някои според нас много важни въпроси, свързани с публичното пространство, което доминира в София, в Пловдив, в големите градове, на практика в цяла България. Това каза в ефира на "Фокус" политологът доц. Момчил Дойчев – съпредседател на Атлантическия съвет на България.

"На практика цяла България е превърната в един ретро социалистически музей. Във всеки по-голям град, във всеки град дори, дори в някои села е пълно с комунистически, руски, съветски паметници и чужденец не може да разбере къде всъщност се намира. Президентът Стоянов беше писал наскоро, т.е. докато беше президент всъщност, че като покани чужди гости и като ги прекарат през София, навсякъде основните паметници, основните улици, основната катедрала на България носят не български имена, а това са имена на руските "освободители“ и съветските окупатори. Особено доминиращи са паметниците на Съветската армия в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, къде ли не, в цяла България", добави Дойчев.

Според Атлантическия съвет публичното пространство трябва да бъде доминирано от български, а не от чужди, още повече на окупаторска армия паметници. И поради тази причина за пореден път те се обръщат към демократичната общност и нейните партии, които имат мнозинство в парламента и тези, които се определят като евроатлантически и имат квалифицирано мнозинство.

"Нека този път да имат политическата воля, заедно с кметовете, които са представители на тези евроатлантически партии, заедно с областните управители, с новите областни управители особено, да проявят добра политическа воля за тези паметници – става дума за съветските, за да бъдат преместени в Музея на тоталитарното псевдоизкуство. Става дума най-вече за страничните паметници, които спокойно могат да бъдат поставени в Музея на социалистическото изкуство. Но не може над София да се размахва "Шпагина“ на съветския окупатор. Това също не може да бъде и в Пловдив, където "Альоша“ на хълма доминира, а долу е сгушено малкото бюстче на Васил Левски, на Апостола на българската свобода, което е позорно. Левски да е горе, не трябва да има изобщо паметници на окупатори и още повече те да се честват като освободители", каза още доц. Момчил Дойчев .

Тези паметници, според него са пропагандни, те не са свързани с някакво особено художествено творчество и изкуство. Те са замислени и са създадени като пропагандни паметници през 50-те години, но има такива паметници и през по-късния социалистически период – като монумента във Варна, който стои над хълма.

"Това са пропагандни паметници, които да внушават, че от нас нищо не зависи, че ние сме освободени, тоест роби. Дори в социалистическата епоха се представяше нашата история, че всичко е сторено със съветска помощ, което беше, разбира се, абсолютна лъжа. И това продължава да доминира и до днес в учебниците по история. Аз правих едно изследване сред студенти със създаване на въпроси от исторически факти и наскоро го публикувах. Питах дали знаят студентите, че примерно, през Първата световна война Руската империя обявява война и напада България. Около 65 на сто не го знаят. Знаят ли студентите, че васалното княжество се създава на 13 юли в следствие на Берлинския договор от 1878 г., а съвсем не е възстановена българската държавност на 3 март, когато всъщност двете воюващи империи – Руската и Османската, си разпределят владението на българските земи, като Руската империя, знаейки прекрасно, че това е един предварителен договор без никаква международно-правна стойност, ще има друго продължение в Берлин, тъй като Русия вече се е договорила и с Австро-Унгария, и с Великобритания, че България ще бъде между Дунав и Стара планина, дори без Варна и без Софийския санджак. Така че тези неща, за съжаление, и много други не се знаят, а би следвало да се знаят", припомни доц. Момчил Дойчев.

"Ако бях политик и ако има такъв политик като Стамболов, който да заложи живота си наистина, за да премахне тези грозни в повечето случаи монументи на окупаторите. Сега обаче ние виждаме, че Руската федерация направи според мен една фатална грешка, започвайки тази мръсна война против украинския народ и водейки се от сферите на влияние, надявайки се да унищожи Украйна, след това да завземе може би и Молдова, Беларус и това значи да нахлуе, да си осигури онова пространство, което имаше Съветският съюз като сфера на влияние дори в Централна и Източна, Югоизточна Европа, включваща балтийските републики, Полша, Румъния, България и т.н. Така че това се оказа една фатална грешка, защото това сплоти Европейския съюз и НАТО и те, както виждаме, оказват съществена помощ. Една от нашите инициативи беше да оказваме реална военна помощ. Но знаем прекрасно какви резерви има Българската армия, как ръждясват стотици танкове, които така или иначе ще трябва да бъдат, както се казва, утилизирани самолетите. Слава богу, това правителство има волята да ги даде в Полша, за да бъдат ремонтирани старите руски самолети. Аз мисля, че те могат да свършат чудесна работа на украинския народ, който се бори срещу руските окупатори. Мисля, че биха могли да помогнат и тези 100 БТР-а, които се оказа, че са военни средства на комунистическия режим, за да ги ползват против собствения народ. За какво ѝ е на полицията – пардон, на милицията БТР-и, ако няма да воюва срещу собствения си народ? И това комунистическо чудовище, още виждаме, 33 години след рухването на престъпния съветски комунизъм в България, да продължава да съществува. Така че е чудесно това, че изпращаме 100 БТР-а за Украйна, защото те са крайно необходими в този труден момент", каза Дойчев.

Той отбеляза, че не са получили отговор на тяхното отворено писмо за паметниците, но очакват такова и ако трябва, ще пратят още писма. Те са пращали много такива писма и на повечето не са получавали никакъв отговор. Изпращали са писмо и до Софийска градска прокуратура, във връзка с "изстъпленията на фашистко-болшевиците от партия "Възраждане“, т.нар. "Възраждане“, което по-скоро е символ на израждане на българската нация и на българския патриотизъм, които си позволиха да поругаят по най-вандалски начин Дома на Европа в София по време на т.нар. "Поход за мир и неутралитет"", посочи Дойчев.

"Всъщност това е част от руската хибридна война против България и партия "Израждане“ е типичен пример за антибългарска, антипатриотична, проруска, профашистка партия по същество, която воюва срещу българската независимост, включително с всичките си инициативи за референдума против еврото и т.н. Така че на множество такива въпроси не сме получили отговор. Ние поставихме, дори пратихме на сегашния – с извинение, "президент“ на Република България един списък с всички съветски паметници, които трябва да бъдат преместени, с всички наименования на градове, села, улици, площади, които трябва да бъдат променени. Не може българомразци като "Аксаков“ и "Граф Игнатиев“ – колко знаят обаче, че тези хора воюват, работят против България? Никой не знае. Всички смятат, че те са освободители едва ли не. Тоталната фалшификация на българската история доведе до това, че днес младото поколение е захлупено буквално от истинските факти от българската история. Ще продължим да работим за това да просвещаваме, доколкото ни дават възможност да се извиняваме и чрез медиите, а не непрекъснато да слушаме руска антибългарска пропаганда по основни, включително и национални медии", каза още доц. Момчил Дойчев..

Той смята, че всички партии би следвало да бъдат патриотични. Ние сме единственият случай, за разлика от всички наши съседи, където основните наши паметници и названия на улици са посветени на чужда, дори вражеска държава в момента. Така че би следвало всички партии да защитават тази теза. Но факт е, че две партии поне в парламента защитават руските, а не българските интереси.

"И исках да кажа на тези хора, които не разбират за какво става дума и се чудят защо смятаме така, ние от Атлантическия съвет. Представете се, че в Белград, в Букурещ или в Атина някой посмее да каже, дори историк, че те не са се освободили сами, а Русия ги е освободила. Знаете ли какво ще им се случи на тези хора? А те са освободени фактически, получили са независимост в резултат на Руско-турските войни, за разлика от България, която става просто трибутарно княжество съобразно и Санстефански прелиминарен договор и в Берлин, който фактически оформя резултатите от войната.

Президентът Радев все по-открито застава на позициите на защитник на престъпния тоталитарен, терористичен режим на Путин в Москва. Така че смятам, че този въпрос ще бъде наложен като основен на предстоящите местни избори от партиите и особено от тези, които защитават руските, а не българските интереси у нас.