МОН предотвратило хакерска атака преди матурата по български език и литература

Министерството на образованието обяви, че е предотвратило хакерска атака в нощта преди първата задължителна матура за зрелостниците - по български език и литература, която беше в сряда (18 май).

От МОН не казаха какъв тип атака е била, но за да я пресекат, се е наложило да бъде спрян достъпът от чужбина до сървърите на министерството.

Анонсът за хакерската атака дойде малко след началото на днешната втора задължителна матура - по профилиращ предмет. На нея се явиха 45 000 зрелостници. Както и първата матура, и тази започна от 8.30 часа. В просветното министерство от два възможни варианта беше избран вариант 1, по който ще работят младежите.

За първи път тази година втората матура няма да е по предмет по избор, а по предмет, изучаван като профилиращ в 11 и 12 клас. По тази причина вече има възможност да се държи втори задължителен държавен зрелостен изпит по още 5 предмета - информатика, информационни технологии, предприемачество, музика и изобразително изкуство. Т.е. изпитите днес са по 18 различни предмета. 

По традиция най-много ученици ще се явят на английски език - над 12 000, следват биологията и географията. Тъй като езиците се полагат на различни нива в зависимост от това как са изучавани, самите изпити ще са общо 27.

Днес и учениците от професионалните гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация в теоретичната му част. Те решават тест по различен отделен вариант.

Резултатите и от днешните матури ще са готови до 8 юни. Те ще се смятат за издържани при минимум 30 т., които носят оценка "среден 3". Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.