Москва и Анкара пред нови преговори за Идлиб

Сергей Лавров

Сергей Лавров

Москва и Анкара подготвят нова поредица от консултации относно ситуацията в сирийската провинция Идлиб. Това обяви на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, предават TACC и "Фокус".

"Сега се подготвя следващата поредица от консултации, които, надяваме се, ще успеят да ни доведат до споразумение как да гарантираме, че това наистина е зона за деескалация, която не е доминирана от терористи“, заяви Лавров.

Руският външен министър отбеляза, че турските военнослужещи в Идлиб разбират, че борбата в зоната за деескалация се води именно с организациите, смятани от Москва за терористични.

"Никой никога не е постигнал съгласие в рамките на постигнатите споразумения между президентите на Турция и Русия (Реджеп Ердоган и Владимир Путин), че терористите няма да бъдат ударени, ако се опитат да действат", подчерта Лавров.

"Сигурен съм, че турската армия, която работи „на място", вижда и разбира всичко перфектно. Освен това много пъти терористите атакуваха нашите позиции, позициите на сирийските войски и сирийските цивилни обекти буквално от местата, където са разположени наблюдателните пунктове на турската република“, заяви още Лавров.

Той отбеляза, че Москва ще устои на всеки опит за оправдаване на действията на тези групировки.

"Категорично ще се противопоставим на всякакви опити за оправдаване на терористите, които са определени като такива от Съвета за сигурност на ООН", каза министърът.

Той изрази надежда за положителен резултат от диалога между Руската федерация и Турция относно Идлиб.

"Надявам се, че непрекъснатите контакти между нашата и турската армия с участието на дипломати и служби за сигурност ще завършат положително", подчерта Лавров.

В началото на февруари 2020 г. ситуацията в Идлиб рязко се влоши, след като започнаха нови сблъсъци между правителствените сили на Башар Асад и групировките в региона, при които загинаха и турски военнослужещи.

 

Миналата седмица турският президент Ердоган обяви готовността на Анкара да използва цялата си военна мощ в Идлиб. Той каза още, че началото на нова военна операция в Идлиб е "само въпрос на време" и всички подготовки за нейното изпълнение вече са приключили.