Москва: Изтичането на информация от САЩ може да цели да заблуди Русия

"Дали наистина са документи, дали са фалшиви или става въпрос за умишлено изтичане"

Сергей Рябков

Сергей Рябков

Според заместник-министъра на външните работи на САЩ изтичането на изключително чувствителни документи в интернет може да е опит на САЩ "да заблуди" Русия".

"Вероятно за някого е интересно да разгледа тези документи, дали наистина са документи, дали са фалшиви или може да става въпрос за умишлено изтичане", заяви Сергей Рябков пред руските информационни агенции.

Рябков твърди, че всичко това се дължи на факта, че САЩ са страна във войната в Украйна и това конкретно е "опит за хибридна война срещу Русия".

Пробивът в инфромацията предизвика криминално разследване от страна на американското министерство на правосъдието. Изтеклите документи включват класифицирана информация за борбата на Украйна срещу инвазията на Русия и асистенция на съюзниците на САЩ, съобщи АФП.

В документа се изтъква загрижеността на САЩ относно способността на Украйна да продължи да се защитава от руските удари. "Вашингтон пост" съобщи, че в друг документ са изразени съмнения относно успеха на предстояща офанзива на силите на Киев.

В един от изтеклите документи американски служители изчисляват, че в един момент в Украйна са действали 97 членове на специалните сили от страни от НАТО, включително 50 британски военнослужещи, пише “Гардиън”.

Снимки на поверителни документи бяха открити в Twitter, Telegram, Discord и други сайтове, като се предполага, че някои от тях са циркулирали онлайн от известно време.

Голяма част от документите вече не са достъпни - Вашингтон работи за премахването им. /БГНЕС