Москва: Най-малко 101 руски медици починаха от COVID-19

Русия заяви във вторник, че най-малко 101 медици са починали от коронавирус. Това е първото такова официално съобщение, докато онлайн лекари дават далеч по-висока цифра.

"Миналият петък 101 души бяха в потвърдения списък", каза високопоставеният служител на здравното министерство Людмила Летникова пред депутатите, предаде агенция Интерфакс.

Началникът на управление в здравното министерство заяви пред парламентарната комисия по здравеопазване, че министерството води регистър на смъртта на медицинския персонал, но това е първият път, когато число е огласено публично.

Летникова заяви, че министерството е поискало от руските региони да предоставят броя на смъртните случаи.

Официалният брой обаче е много по-нисък от този в онлайн списък, съставен от лекари, от данни, изпратени от колеги, в който има 293 имена.

Сайтът "Списък на възпоминанията" бе открит през април от медици, включително кардиолога Алексей Ерлих, който работи в московска държавна болница.

Създателите на сайта заявиха, че целта му е да предоставят достоверна информация за смъртта на здравните работници, опасявайки се, че властите няма да го направят.

Когато се появи онлайн списъкът, здравното министерство не отговори на запитване на AФП за броя на жертвите на коронавирус сред здравния персонал.

Независимият сайт за новини „Медиазона“ по-рано този месец провери Списъка на възпоминанията и изключи някои медици, които не са практикували към момента на смъртта си или са работили в други бивши съветски републики. Той потвърди 186 смъртни случая.

Русия отчете общо 3 807 смъртни случая от 362 342 заразени с COVID-19./БГНЕС