Москва праща лоши знаци на Нинова, казват й да си събира багажа от „Позитано” 20

Светлана Шаренкова в ролята на медиатор между червения лидер и Руското посолство

Гергов посреща с цветя новия руски посланик в Пловдив

Гергов посреща с цветя новия руски посланик в Пловдив

Вместо подкрепа за Корнелия Нинова и БСП, Москва предприе нова атака срещу червения лидер, който все още не може да се отърси от зашеметяващата загуба на последните парламентарни избори.

Този път шамарът към „Позитано” 20 дойде от Руското посолство в София. След посещение преди дни в Пловдив, дипломатическата мисия публикува на страницата си във фейсбук позиция, в защита на почетния консул на федерацията Георги Гергов. Тя е придружена от седем снимки, документирали верността на консула. Именно милионерът беше един от домакините на посланик Митрофанова в града под тепетата. Пред свои другари Георгов споделил, че е разказал на руския началник какво се случва в БСП и как Нинова, вместо да консолидира всички леви и русофилски сили в страната, противопоставя и гони активистите.

Не закъсня и руската позиция на посолството, без грам дипломатичност:

„Бихме искали да обърнем вниманието на посетителите на страницата на Посолството във «Facebook», че от 2008 година почетен консул на Русия в Пловдив е предприемачът Георги Гергов.

Нашият почетен консул взема активно участие в мероприятия, които имат за цел укрепването на руско-българските отношения, той направи доста за развитието на междурегионални връзки, запазването на паметници на общата история на Русия и България. При това тази работа беше започната от Георги Гергов още преди 2008 година.
С неговата подкрепа провеждат се мащабни мероприятия, посветени на укрепването на руско-българските отношения, включително шествията на «Безсмъртния полк» и акцията «Георгиевската лентичка», великолепни концерти и запомнящи се задълго поздравления на ветерани.

Със съдействието на Георги Гергов Русия през 2011 г. стана официален партньор на Международния панаир Пловдив и от 2013 г. поднови участието в неговата работа в пълен формат, а през 2019 г. Русия беше страна-партньор на форума, което допринася до растежа на икономическия авторитет на нашата страна на Балканите.
Нашият почетен консул оказва всестранна подкрепа на катедрата по руски език и Центъра за руски език към Пловдивския университет «Паисий Хилендарски», включително в рамките на руско-български научни и образователни проекти.

И това далеч не е всичко. Гордеем се с това, че

Русия има такъв приятел, истински патриот на България и Пловдив,

който вече няколко десетилетия не на думи, а на дело помага да запазва и да развива приятелските отношения между руския и българския народ”, се казва в позицията на дипломатическата мисия у нас.

Щедрата руска подкрепата за Георги Гергов идва само няколко месеца, след като в началото на януари тази година, с личните усилия на Корнелия Нинова той беше демонстративно изключен от БСП, независимо, че се водеше лидер на пловдивската градска организация на червената партия. Мотивите на Изпълнителното бюро бяха, че с поведението си Гергов уронва престижа на партията, не работи за осигуряване на обществена подкрепа на политиката ѝ и за утвърждаване на доброто ѝ име.

От Москва обаче дават друга оценка за милионера, който безспорно се утвърди като един от най-добрите и верни агенти за влияние на Кремъл у нас. Подкрепата за Гергов на „Позитано” 20 се тълкува като своеобразна

наказателна акция към Корнелия Нинова и политиката й,

а социалистите се ослушват с коя посока на вятъра да се съобразяват.

От доста време в червените среди се знае, че и един от най-верните хора на Нинова – Таско Ерменков, е също в недружелюбни отношения с руската дипломация у нас. През миналото лято съпругата му, която работеше в Руския културно информационен център, беше внезапно уволнена. Станала жертва на руски клюки и доноси, независимо че е рускиня по произход. Решението е изпълнено на софийско ниво от шефа на центъра Олга Широкова, но зад него реално стои Елеонора Митрофанова, която по това време беше шеф на Россътрудничество, на чието подчинение е и РКИЦ у нас. Ерменков опитал да защити службата на жена си, но останал много обиден на руските другари.

Руското посолство не е простило все още и гафа на Кристиян Вигенин, също близък до Нинова, който след анексията на Крим зае украинска страна, а не на господарите.

Когато на  „Позитано”20 научили  в края на миналата година, че Елеонора Митрофанова ще наследи Анатолий Макаров, изпаднали в истински потрес. 

Сега ролята на медиатор и на добрата фея сватовница е поела младата депутатка Светлана Шаренкова. Професорката библиотекарка е много близка до Нинова, но и в топли отношения с Олга Широкова и Елеонора Митрофанова. Шаренкова ще изглажда дълбоките бразди между Руското посолство и БСП. Първият удобен повод за това се оказала отбелязаната снощи само сред верни хора 70-годишнина на професора библиотекар Димитър Иванов, известен като последния шеф на Шести отдел на Шесто управление на ДС. Иванов се слави като човек, който знае тайните в държавата. През последните години той е плътно до Корнелия Нинова, като зае нейна позиция дори и по време на скандала и с генерала от КГБ Леонид Решетников, който ги нарече русопаразити.

ivanov_ninova.jpg

Нинова връчва на 19 април на проф. Иванов поздравителен адрес от партията

На празненството за неговия юбилей снощи лично е пристигнала Корнелия Нинова, с поздравителен адрес от партията. Сред гостите е била и Олга Широкова, шеф на РКИЦ и много близка до Елеонора Митрофанова, която също била поканена, но дипломатично преориентирала присъствието си. Въпреки това Митрофанова отново даде знак кого подкрепя в София. От изтекли в различни профили във Фейсбук снимки от юбилея се вижда ясно, че руският посланик е харесала на своята страница снимка, но която са заедно с проф. Иванов, Шаренкова и Олга Широкова, но е подминала снимките с Корнелия.

ivanov_6irokova.jpg

ivanov_mitrofanova.jpg

Широкова (с розовото сако) до Димитър Иванов, снимката е харесана от руския посланик

Въпреки, че в дипломатическите среди Фейсбук изявите не са приети, по време на цялата предизборна кампания Митрофанова отбелязваше с харесване изяви на кандидат-депутатката Светлана Шаренкова. В червените среди вече открито се говори, че в Руското посолство доста често започнали да пристигат жалби и компромати срещу Корнелия Нинова и обкръжението й.

Ако се съберат и осветлят знаците, които идват от Руското посолство у нас, ясно се усеща, че краят на другарката Нинова наближава, коментират източници от „Позитано” 20. Също така, както преди години пак от Москва дадоха знак, че Михаил Миков трябва да си ходи. Тепърва ще видим новият избраник за лидер на БСП.