Москва препитва немския посланик за позицията на Германия спрямо войната в Украйна

Мария Захарова

Мария Захарова

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова призова посланика на Германия в Руската федерация Гец Андреас фон Гайр да изясни позицията на германската страна по отношение на участието в украинския конфликт.

Искането на Захарова беше продиктувано от коментара на германското външно министерство по повод изказването на неговия ръководител Аналена Бербок, че европейските страни водят "война срещу Русия", а не една срещу друга. Министерството подчерта, че подкрепата на Берлин за Киев не прави Германия страна в конфликта.

"Дали те самите осъзнават какво правят? Германският външен министър твърди, че страната ѝ е във война с Русия заедно с други държави. Същото министерство не смята страната си за страна в конфликта. Като се имат предвид тези противоречиви изявления, германският посланик в Русия трябва да ги изясни", написа Захарова в своя Telegram.

От няколко седмици западните страни обсъждат доставката на тежки танкове „Леопард“, произведени в Германия, за Украйна. Дълго време Германия отлагаше решението за доставка, като обясняваше позицията си, наред с другото, с историческото минало на страната. Въпреки това, след преговори на 25 януари германското правителство обяви изпращането на 14 танка „Леопард 2“ за Украйна. /БГНЕС