Москва с нова опорка: Деескалация в Украйна не означава прекратяване на огъня

Деескалацията около Киев и Чернигов не означава прекратяване на огъня, заяви Владимир Медински - ръководител на руската делегация по преговорите с Украйна и съветник на руския президент.

"Постепенната военна деескалация в две посоки - Киев и Чернигов, не е прекратяване на огъня, но желанието ни е постепенно да се стигне до деескалация на конфликта поне в тези посоки", каза той, цитиран от РИА Новости.

„Русия не иска да излага Киев на голям военен риск", заяви Медински.

По-рано, след руско-украинските преговори в Истанбул, той заяви, че Москва е предприела две стъпки за уреждане на конфликта.

Една от тези стъпки е постепенната деескалация в направленията Киев и Чернигов, обясни представителят на президента.

Очаква се скоро Генералният щаб на Русия да обяви конкретни подробности как точно вижда това забавяне или деескалация на конфликта на два фронта, добави той.

Руската и украинската делегация се срещнаха днес в резиденцията на турския президент Долмабахче в Истанбул, припомня БГНЕС. Според Медински Киев е обещал да откаже от присъединяване към военни съюзи и да приеме чужди бази на своя територия, както и да си върне Крим и Донбас с военни средства, докато Москва, от своя страна, няма да се противопостави на стремежа на Украйна да се присъедини към ЕС. Когато страните постигнат окончателно споразумение, ще бъде възможно да се обсъди среща между Владимир Путин и Владимир Зеленски, добави ръководителят на руската делегация. /БГНЕС