Москва забърка Украйна с неонацисти терористи, готвили въоръжени нападения и масови убийства в Русия

снимка: БГНЕС/ЕРА

снимка: БГНЕС/ЕРА

Контраразузнавателната служба на Русия обяви, че е арестувала 106 привърженици на МКУ, абрeвиатура на „Култ на маниаците към убийството“. Обявена като украинска неонацистка младежка група, тя планирала терористични атаки, въоръжени нападения и масови убийства в страната, с цел да провокират напрежение между Русия и Украйна, информира "Ройтерс".

Руската Федералната служба за сигурност (ФСБ) уточнява, че групата е създадена от украинеца Егор Краснов, под патронажа на украинските специални служби. А двама от задържаните планирали да извършат нападения над образователни институции в Русия. 

Защо Русия изфабрикува новината за връзката между  „Култ на маниаците към убийството“  и Украинските служби за сигурност? 

Русия насочи вълна от враждебна реторика към Киев през последните седмици, след като Украйна, САЩ и западните столици изразиха опасения относно струпването на руски войски близо до Украйна и възможността за инвазия.

Въпреки че Москва отрича да планира атака и дори обвини Украйна и НАТО за разпалване на напрежението, тя очевидно продължава да използва различни провокации, които приписва на Киев, за да прикрие и оправдае своята военна агресия – обстоятелство, за  което САЩ предупредиха управляващите в Украйна. 

Освен това, през последните години Русия се прочу със своите мокри поръчки из цял свят. А миналия месец Украйна обвини Русия, че стои зад предполагаем заговор за преврат срещу президента Володимир Зеленски, което Кремъл отрече. Не е изключено сега управляващите в Русия да отвръщат на удара, фабрикувайки новината за „опасните украински неонацисти, които искат да разпалват вражда между Москва и Киев“. 

Не закъсня обаче реакцията на Украйна. Новината предизвика светкавичен отговор от страна на Украинската служба за сигурност (СБУ). Тя категорично отрича пред „Ройтерс“ да има нещо общо с "Култ на маниаците към убийството", още по-малко групата да е под нейния патронаж. Нещо повече – подчертава, че СБУ няма никаква роля в групата, а е изцяло фокусирана върху контаразузнаването в Украйна.