МП представи електронна информационна система за запорите

Атанас Славов, снимка: БГНЕС

Атанас Славов, снимка: БГНЕС

Министерство на правосъдието представи информационна система за единна входна точка на запорите, предаде репортер на БГНЕС.

“За доста кратко време се хванахме в ръце, стегнахме се и с доста усилия в 48-то Народно събрание минаха промените в НПК, което даде възможност по време на служебното правителство на министър Зарков да се изготви подзаконовата уредба и днес да можем да представим тази система. Обхващат се два вида услуги - запори на движими вещи, които не подлежат на регистрация, а във втората част платформата за електронно публични търгове най-накрая дава възможност те да се провеждат в електронна среда. Това заяви Борислав Ганчев, началник на политическия кабинет на правосъдния министър Атанас Славов по време на представянето на новата информационна система за единна входна точка на запорите.

Стефка Калоферова от Министерство на правосъдието каза, че министерството е бенефициент по проект за разработване и внедряване на единна входна система за запори. Тя каза, че проекта е закъснял с шест години и добави, че той се изпълнява със съдействието на Камарата на съдебните изпълнители. “Бюджета на проекта е около 298 757 лв.”, поясни тя.

Калоферова уточни, че в изпълнение на проекта екипа, които участва е съставен от експерти, сред които Ангел Пепеланов, Анета Гатева, Калина Калугина, Снежана Стойкова, Недялка Драгоева, Ивелина Маринова и др.

На базата на съдържащите се в тази система данни всеки, който притежава електронен подпис, ще може по електронен път да получава информация за наложени запори на движими вещи (пътнотранспортни средства, земеделска и горска техника, пътностроителна техника, плавателни и въздухоплавателни средства), както и справка за наложени запори на всяко лице (ако има такива.

В електронната система има няколко модула, сред които електронна справка са наличие на запор върху имущество, която се заплаща в МЕУ - 5 лв., Електронна справка са наличие на запор върху лице, която се заплаща в МЕУ- 5 лв., електронно уведомляване на наложен запор и електронно уведомляване при промяна на състоянието на наложения запор върху вещ, обявления за публична продан, както и електронно публична продан. /БГНЕС