МРРБ опровергава Рашков, брани с документи Гроздан Караджов

Бившият регионален министър не е забавил иницииране на стъпки за разрешаване на наследения проблем с магистрала "Хемус", се казва в писмо на министерството

Гроздан Караджов

Гроздан Караджов

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) разпространи документи във връзка с твърдение на вътрешния министър Бойко Рашков че "МРРБ не е направило нито една стъпка, за да сезира български съд, който да се произнесе по т.нар. инхаус договори, сключени към момента, когато правителството е било управлявано от Борисов - законосъобразни ли са и ако не са да бъдат обявени за нищожни".

От ведомството заявяват, че още на 31 януари тази година вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов е изпратил писмо (страница 1; страница 2), заедно с всички налични в МРРБ до този момент документи до министър-председателя и министрите на финансите и на вътрешните работи относно инхаус договорите, по които се изпълняват участъци от АМ "Хемус", посочва news.bg.

В писмото министър Караджов поискал среща, за да реши правителството какви действия ще предприеме по тези договори. Още тогава той предупредил за рисковете, които могат да се породят относно плащанията по тези договори и поискал да се възложи специален правен анализ. Вицепремиерът поискал среща с премиера и министрите на финансите и на вътрешните работи за обсъждане на проблема с инхаус договорите, която се провела почти 4 месеца по-късно - на 12 май. На нея присъствал и Рашков. До всички участници бил пратен e-mail с информация за договореното. Договорено било да се създаде работна група между МФ и МРРБ, която да изработи проектозакон под надслов: Закон за довършване на открадната магистрала. Целта била "да позволи довършване на строителните дейности при условията на сключените договори и след частична индексация ... без новото ръководство на АПИ, МРРБ или МФ да носи наказателна отговорност за белите на ГЕРБ". Било договорено и да "се осигури третиране на сключените договори като договори за строителство, по които да се договори конкретен срок за извършване на СМР и да се предостави гаранция за качество на построеното".

"Трансформирането на инхаус договорите в реални договори за строителство е позицията, която министър Караджов е изразявал като възможно разрешение на проблема в унисон с договореното с колегите му от правителството.

Видно от документите вицепремиерът не е забавил иницииране на стъпки за разрешаване на наследения проблем с магистрала "Хемус". Министър Караджов винаги се е придържал към договореното с премиера и министрите на финансите и на вътрешните работи", подчертават от МРРБ.