Последно заседание на кабинета в оставка - още 150 млн. за общини и министерства

Минималната заплата за преподавател във висше училище става 1500 лв.

Правителството в оставка е провело днес последно заседание съобщават от правителствената информационна служба.

Решено е Минималната заплата за преподавател във висше училище да се увеличи със задна дата от 1300 на 1500 лева със задна дата от 1-ви юли, като за целта са отпуснати още 20 милиона лева за възнагражденията на академичния състав в 33 държавни университети.

Правителството одобри разпределението на допълнителните 150 млн. лева от актуализацията на бюджета за общини и министерства, които финансират образователни институции. Средствата са за увеличаване на възнагражденията и за компенсиране на повишените разходи за издръжка и храна в системата на предучилищното и училищното образование. С част от тях от 1 септември 2022 г. ще бъдат увеличени заплатите на учителите с 5%, а на непедагогическия персонал в детските градини и училищата - с 4 на сто.

Общините ще получат 102,3 млн. лв., Министерството на образованието и науката - 10,4 млн. лв., Министерството на културата -1,4 млн. лв. и Министерството на младежта и спорта- 400 хил. лв.

Също от 1юли се увеличават докторантските стипендии от 750 на хиляда лева, отпуснати са 5,2 милиона лева на държавните висши училища и научните организации.

Кабинетът Петков е решил още близо 400 милиона лева от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се осигурят за целево финансиране на общински проекти за ВиК, пътища, техническа и социална инфраструктура.

Следва служебният министър да подпише договори с общините за изпълнение на проектите, като те ще се финансират 30% авансово, а останалите средства ще се изплащат периодично  след представяне на документи за извършени дейности.

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на икономиката и индустрията за 2022 г. за нуждите на Комисията за защита на потребителите в размер на 99 600 лева.