МС сезира Конституционния съд за правомощията на Гешев

Министерски съвет е изпратил искане до Конституционния съд за задължително тълкуване на това дали правомощията на главния прокурор да възлага проверки във всяка една сфера на държавното и местното управление и на всички административни нива съответства на принципа за разделение на властите, гарантирано от най-висшия закон.

Това съобщи след заседанието на Министерски съвет министърът на правосъдието Крум Зарков.

"Според нас е налице прекалено разширяване на надзора на главния прокурор над всички сфери на управление на държавата и всички органи на централната и местна власт, което е в разрез с духа и буквата на Конституцията, постановяваща разделение на властите и гарантираща правовата държава. Такава практика на толкова всеобхватен надзор на законност е съществувала в България, но преди приемането на демократичната конституция", каза той.

Зарков даде и примери от практиката - обвинител номер едно може и е изисквал проверки във всевъзможни сфери - от финансирането на партиите до състоянието на пътната настилка и реда за издаване на разрешително за оръжие.

"Това са все важни въпроси, но за тях има ред контролни органи в държавата, чиито преки задължения са свързани именно с цитираните дейности", посочи министърът, като изрично подчерта - фигурата на главния прокурор е изключително важна, но не следва тя да изземва функциите на държавата.