Муравей Радев с тревожни новини, разкри скандалните схеми за легални злоупотреби с 9% ДДС

Бившият финансов министър предложи да се раздадат 150 млн. лв. на ресторантите, вместо да се пипа данъчната система

Муравей Радев

Муравей Радев

Бившият финансов министър Муравей Радев, в правителството на Иван Костов, разкри скандалните схеми чрез които ще се правят злоупотребите с 9% ДДС за ресторантьорите. Финансистът предупреди, че бизнесмените, които в една фирма извършват няколко различни дейности облагани с 20% ДДС но имат и ресторантьорска дейност ще облагат всички дейности с 9% защото могат да прекарат оборотите на другите дейности през ресторанта си. „Не само аз, а и цялата експертна общност в България не приема за нормално и естествено намаляването на ДДС за ресторантите. По принцип не приемам диференцираните ставки. Смятам, че е по-добре данъкът да има еднаква ниска обща ставка и широка данъчна основа, т.е. – по-голям обхват на приложение на този данък. И тогава вече може да той може да бъде намален като ставка“. Това заяви бившият финансов министър в кабинета на Иван Костов Муравей Радев в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по ТВ Европа. 

„Българската данъчна система е една от най-добрите и балансираните в Европейския съюз и има едни от най-ниските преки данъци от 10% в Европа на фона на 30-40% в развити страни. Тя не бива да се пипа, защото работи перфектно. Убеден съм, че пипне ли се самоцелно нещо в нея, ще се развалят няколко други неща. Искам да припомня на авторите на тази идея, че пътят към ада е осеян с добри намерения. Съгласен съм, че ресторантьорският бизнес беше затворен от правителството за 2-3 месеца. Има нужда от компенсация в това тежко време на пандемия, но имаше и други начини. С намаляването на ставката най-много 140-150 млн. лева да останат в този бранш. Да бяха дали тези пари, както на други – възмездно или безвъзмездно. Тогава нямаше да има такъв проблем. Ако тази ставка все пак трябва да се намали, то това да стане по реда на изключенията и да стане еднократно и само по повод на тежката криза, за 6 месеца – до края на тази година. Тогава поражения нямаше да има. В момента се нарушава принципът за една и съща ставка за всички, а освен това се провокира лавина от щения. Ние сме свидетели на 7-8 законопроекта, които бяха вкарани само за два дена в Народното събрание. Всеки иска нещо – за храните, за лекарствата, за детските стоки и за каквото се сетите. Ако всичко това се приеме, приходите от ДДС ще намалеят с 2 млрд. лв., а това е основен източник на приходи в бюджета. Държавният бюджет  има две страни. Едната е приходната, която намалява заради пандемията, ниската икономическа активност породена от кризата и рецесията. Допълнително с подобни намалени данъчни ставки, намаляваме и приходите от ДДС. В същото време разходите се увеличават. Всички искаме повече пари, ако може и безвъзмездно. Т.e. в едно и също време неудържим ръст на разходите и рязък спад на приходите. Пътят до катастрофата е само на една крачка и говоря за много сериозна опасност“, коментира Радев. 

„Освен това, ако някой си мисли, че ястията и напитките ще поевтиняват, жестоко се лъже. Тези пари от намаления ДДС ще останат в бизнеса и е правилно, за да компенсират загубите му. Освен това, ако една ресторантьорска фирма развива и други дейности като транспорт или продава непреработени хранителни продукти, които се облагат с 20%, много лесно ще  минат през ресторантьорството и ще се облагат с 9 на сто. Толкова е просто – оформяш всичко като кетъринг и забравяш за 20-процентната ставка. Създават се условия за легални данъчни измами и допълнителен спад от приходите чрез ДДС“, категоричен е Радев. 

„Това, което се случва не ми харесва. Когато бях финансов министър, нямам спомен да съм имал търкания с Иван Костов, а и с целия Министерски съвет. Ние бяхме екип, който знаеше, че трябва да извади страната от тази катастрофа, която беше причинена от социалистите и от управлението на Жан Виденов. Може да се учудите, но най-добрият ми колега и приятел в този екип беше социалният министър Иван Нейков. Къде в света сте видели подобно приятелство между финансов и социален министър? Аз какво бих направил, мога да кажа, ако съм финансов министър. Много е лесно да седиш легнал на дивана и да критикуваш всичко, което мърда. Това, което животът ни поднася, е много сложно. Надявам се хората да съзнават това. Всеки може да дава съвети, но решенията се взимат от този, който носи отговорност“, посочи бившият финансов министър.