Мустафа Емин е с предупреждение за изключване от „Да, България“ заради скандала в "Пирогов"

Неоправдано споменаване на лични връзки

Мустафа Емин

Мустафа Емин

Националната контролна комисия на Движение „Да, България” наложи наказание “предупреждение за изключване” на Мустафа Емин заради случая в спешната болница „Пирогов” в края на август, предаде Дарик.

Решението е взето от членовете на комисията след обстойно и задълбочено проучване на фактите около събитията в “Пирогов”, изследване на докладите на медицинските лица, преглеждане на видеозаписите от болницата и изслушване на Мустафа Емин, който е предоставил обстойни обяснения за действията си във вечерта на 28 август.

При разглеждането на случая комисията е установила, че има нарушение, произтичащо от неоправданото споменаване от страна на Мустафа Емин за съществуването на лични връзки с други институции с цел подобряване на процесите в “Пирогов” към медицински лица, които нямат отношение на контрол и управление на тези процеси. Посочва се, че това противоречи на Устава на Движение „Да България”, където е записано, че сред основните цели на партията е „укрепване на независимостта и професионализма на институциите, с цел установяване на законност и правила, вместо политически произвол“.

От партията посочват, че последващото поведение на Мустафа Емин е показало липса на осъзнаване на укоримостта на позоваването на лични връзки и отрицателните последици от това не само за него лично, но и за организациите, които представлява и с които е свързан. Неговият фокус остава върху твърденията в публичното пространство, че е изискал неговото дете да бъде прието с приоритет (факт, който не се потвърждава категорично от събраните доказателства), а не върху позоваването на лични връзки. Комисията е намерила това за утежняващо отговорността обстоятелство.

Членовете на Националната контролна комисия на “Движение Да, България” са гласували единодушно, че направените от Мустафа Емин пред служители на болницата референции към връзките му с изпълнителната власт представляват нарушение на заложената в устава цел на партия “Да, България” за институционално укрепване вместо политически произвол. Освен това поведението на Мустафа Емин в болницата и приносът му към поддържане на случката във фокуса на общественото внимание са допринесли за уронване на престижа на организацията в съчетание с огромното медийно внимание и разразилите се спорове в социалните мрежи, почиващи на частична информация или предположения.