МВнР на Гърция с остра позиция, засягаща двустранните отношения със Северна Македония и европейския й път

Напредъкът в вропейския курс на Северна Македония зависи от използването на конституционното име на страната, се казва в позицията

Министерството на външните работи на Гърция реагира остро, след като новият македонски президент Гордана Силяновска-Давкова използва името "Македония", а не "Северна Македония" в клетвата си пред парламента днес, предаде репортер на БГНЕС.

В позицията на гръцкото МВнР се подчертава, че европейската интеграция на Скопие зависи от изпълнението на международните договори.

Публикуваме пълния текст:

"По време на днешната церемония по полагането на клетва в парламента, новият президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова избра да нарече страната си „Македония“, въпреки факта, че в официалния текст на клетвата, който ѝ беше прочетен, страната беше наречена „Северна Македония“.

Този акт е грубо нарушение на Преспанския договор и Конституцията на съседната ни държава, която е приведена в съответствие с международните задължения на Северна Македония. Въпреки възраженията, които изрази като опозиционна партия по време на ратифицирането на Преспанското споразумение, сегашното гръцко правителство спази като ратифицирано международното споразумение, което има предимство пред всяка друга разпоредба на закона.

В този контекст Гърция категорично заявява, че по-нататъшният напредък в двустранните ѝ отношения със Северна Македония, както и напредъкът в европейския ѝ курс, зависят от пълното прилагане на Преспанското споразумение и главно от използването на конституционното име на страната.