МВнР на Украйна: Руските атаки са само срещу цивилни обекти, има 4 жертви

92-ма души са ранени

През нощта на 2 януари руската федерация извърши пореден масиран ракетен удар по украински градове.

Противникът изстреля десетки ударни дронове, крилати и аеробалистични ракети срещу Киив, Харкив, Миколаив, Кропивницки и други населени места. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Украйна относно руските ракетни атаки срещу Украйна.

В Киив бяха регистрирани редица разрушения, включително в жилищни сгради, склад, супермаркет и газова инфраструктура. В някои райони на столицата няма ток и вода.

Руската федерация атакува също жилищни райони на Харкив.

Според данните до момента, 4-ма души загинали, 92-ма са ранени. Като се има предвид, че издирвателно-спасителните операции продължават, броят на жертвите може да се увеличи.

Русия продължава да воюва срещу украинските жени, деца и старци. Атакуваните от руската армия обекти са само цивилни, посочват от министерството.

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба призова чуждите държави да реагират решително срещу поредната руска терористична атака, като приемат пакет от мерки, които да включват ускоряване на доставките за Украйна на допълнителни системи за противовъздушна отбрана, бойни дронове от всякакъв тип и ракети с обсег на действие над 300 километра, както и вземане на решение за прехвърляне на замразени руски активи за нуждите на Украйна и прекратяване на контактите с руски дипломати в съответните столици и международни организации.

Терористичният режим в Москва трябва да почувства, че международната общност няма да си затвори очите за избиването на цивилното украинско население и унищожаването на критична украинска инфраструктура, се казва още в изявлението. /БГНЕС