МВнР: Следим с безпокойство развитието около наименованието на гражданско сдружение „Иван Михайлов“ в РСМ

Поводът е днешното становище на Комисията за употребата на имена на личности в РСМ

Българското външно министерство се надява компетентните институции в Северна Македония да не използват едностранни и тенденциозни тълкувания на исторически събития и личности като основание за ограничаване на основни права, включително правото на сдружаване. Това се посочва в позиция на външното ни ведомство. Поводът е днешното становище на Комисията за употребата на имена на личности в Република Северна Македония , че българският културен клуб в Битоля не може да се казва "Иван Михайлов".  

От българското външно министерство следят с безпокойство развитията в Северна Македония, свързани с правото на сдружаване на българите в страната и в частност случващото се около името на гражданско сдружение "Иван Михайлов" в Битоля. От там уточняват, че решенията, които се подготвят, имат съществено отношение към демократичните процеси в югозападната ни съседка.  

С цел обективно тълкуване на историческите събития от общата история на България и Северна Македония двете правителства са създали съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Системните блокажи на нейната работа досега не са позволили изработване на обща оценка за ролята на историческите личности от този период, посочват от ведомството.