МВнР: Възможно е да се стигне до решение в Украйна избори да не се организират

Николай Милков

Николай Милков

"Подготовката за изборите в чужбина върви постоянно. От Русия имаме разрешение за избори, там ще организираме избори в двете ни представителства в Москва и Санкт Петербург. Това би покрило нуждите на българската общност. За Украйна не е ясна ситуацията, зависи от обстановката", заяви пред БНТ служебният външен министър Николай Милков.

"Възможно е да се стигне до решение там избори да не се организират поради военния риск. Това ще зависи и от активността на българската общност в Западна Украйна и Одеска област. Висока избирателна активност може да се очаква в степента, в която е реално това да стане и в България, добави Милков. Имаме готовност за между 150 и 200 000 души, които могат да се явят на тези избори като гласоподаватели", съобщи Милков.

"Отношенията между България и Русия се развиват в много тясна рамка в обстановката, че Русия води война в Украйна, че се придържаме към международното право и в тази рамка нямаме много голямо поле за маневриране. Вътре в рамката ако има възможност за подобряване на функционирането на нашите мисии там, бихме могли да разглеждаме някакви възможности, но шансовете не са големи", добави Милков.

"Отношенията спрямо Русия в България са доста поляризирани и всяко повдигане на техническа мярка в общественото пространство поражда реакции", подчерта служебният външен министър.

Според него, е добре да избягваме излишно напрежение с Русия.

"С РСМ имаме шанс да разрешим проблеми, които са съществували от десетилетия, но не бяха третирани сериозно. Сега тези проблеми не са решени, но имаме механизъм, приет от българския парламент, става дума за френското предложение, приет е от парламента РСМ и пред нас има широко поле за продължаване на работата за изчистване на спорните въпроси", коментира той отношенията със Скопие.

"Има изгледи за такова подобрение, що се отнася за работата ни с правителството на РСМ, безпокойство будят опитите на опозицията да ползват за различни цели нагласите на част от населението. Има сили, които със силна съпротива издигат фалшива дилема – европейско членство или идентичността на РСМ. Това не е така, европейското членство е свързано с преоценка на миналото и редица пропагандни клишета. Всяка страна преди да влезе в ЕС трябва да се раздели с част от тези фалшиви парадигми в историческия процес, категоричен е Милков. Този катарзис явно трябва да се изживее и там. Ще ми се в РСМ да се формира национален консенсус, не можем да разчитаме и говорим само с една политическа партия, на нас ни е нужно да говорим като държава с държава, подчерта Милков. Да не стане така, че хората с българско самосъзнание в РСМ да загубят вярата в институциите, които са призвани да защитават и техните права", каза Милков.

Според него институциите там не би трябвало да бъдат използвани за репресивни цели.

"Нуждаем се от много пояснения от нашите македонски партньори. Ако има сигнали за нарушения ние ще реагираме подобаващо. Следим ситуацията с повишено внимание и подаваме сигнали, че трябва да се въздържаме от практики в миналото", каза Милков, цитиран от БГНЕС