Мюнхен забрани протестите за борба с климатичните промени

Мюнхен забрани някои протести за борба с изменението на климата след блокадите на летищата миналата седмица, предаде Euronews. Всички свързани с климата прояви, целящи блокиране на ключови пътища и други зони, ще бъдат забранени поне за един месец. Столицата на провинция Бавария направи това съобщение, след като активисти за климата нарушиха за кратко движението на летището в Мюнхен в знак на протест срещу въздействието на въздушния транспорт върху околната среда.

Колко време ще продължи забраната за протести срещу изменението на климата в Мюнхен?

Забраната за провеждане на събрания за борба с климатичните промени в германския град ще важи поне до 8 януари. Тя има за цел да гарантира, че "основните пътища за спешни и спасителни автомобили в района на града са винаги свободни и да предотврати възможни вреди ..., които биха могли да възникнат поради забавяне на спешното пътуване", се казва в изявление на града. Той добави, че събитията от последните дни са наложили такива действия.

Защо активисти за климата блокираха пистите в Германия?

Миналия четвъртък активисти се залепиха за асфалта на две от най-големите германски летища - в Берлин и Мюнхен, като блокираха пистите и улиците, съобщават местните медии. Климатичните активисти протестираха срещу евтините въздушни пътувания. Активистите от екологичната група Last Generation в изявление призоваха правителството да спре да субсидира въздушния транспорт и вместо това да разшири предложенията за евтино пътуване с влак. По данни на Европейската агенция по околна среда пътуването с железопътен транспорт е свързано с 14 грама емисии на CO2 на пътнически километър. Пътуването със самолет генерира 285 грама за същото разстояние.

Прави ли Германия нещо, за да насърчи пътуването с влак?

След успеха на германския железопътен билет за 9 евро през лятото, страната обяви новия Deutschlandticket - национален билет за обществен транспорт, който струва 49 евро на месец. Министърът на транспорта Фолкер Висинг заяви, че целта на този ход е да се намалят вредните емисии и да се помогне на хората да се справят с кризата с разходите за живот. Транспортните власти обявиха и нов "френско-германски билет за влак за млади хора", който обещава евтини билети за влак между Германия и Франция. /БГНЕС