На Дунав мост задържаха украинец по искане на Беларус – той е баща на три деца, с болна съпруга

Задържаният никога не е бил съден, нито осъждан, пътува свободно в ЕС

Дмитро Трофимчук

Дмитро Трофимчук

По искане на Беларус украински гражданин, баща на три деца, е задържан  при опит да влезе в България, съобщи форумът „За свободна Русия“, създаден от представители на руската опозиция.    

„На 19 ноември, по искане на Република Беларус, гражданинът на Украйна Дмитро Трофимчук беше задържан при преминаване на границата на България (откъм Румъния) на ГКПП Дунав мост.
На 21 ноември Окръжният съд на град Русе реши да задържи Дмитро, като игнорира наличието на три непълнолетни деца и тежко болна съпруга.“ – поясняват от организацията в своя публикация във Фейсбук.  

„Беларус обяви Дмитро за издирване чрез Интерпол поради икономически причини. Дмитро никога не е бил привличан, нито осъждан. След избухването на войната, заедно със семейството си, той се занимава с доброволческа дейност (организиране на помощ за Украйна) в страните от Европейския съюз и пътува необезпокояван из ЕС. Дмитро има само украинско гражданство и не притежава гражданство на никоя друга държава.“ – се казва още в постинга.

Напомняме, Беларус, която е съюзник на кремълския режим във войната му срещу Украйна, е обект на критики от международната общност за системно погазване на човешките права. Ако българският съд реши Дмитро да бъде предаден на беларуските власти, животът му ще бъде застрашен.

Dmitro_Trofimchuk_1_.jpg