На какви безплатни прегледи имат право пациентите

Пациентите имат право на безплатни профилактични прегледи в рамките на всяка една календарна година. Това каза Гергана Николова, личен лекар за Радио "Фокус".

При пациентите над 65 години има възможност да се поставят противогрипни ваксини. Те са безплатна по програма за борба със сезонния грип. "Онези, които са се възползвали, са се убедили в ефективността на тази ваксина. Има много желаещи да я ползват. Сега е моментът за поставянето й, а не когато дойде Коледа и има бум на заболяванията", предупреждава Николова.

Тази година има и ваксина за борба с пневмококите, които предизвикват сериозните пневмонии и менингити. Веднъж годишно всяко дете между 7 и 18 г. трябва да мине през личния си лекар, да се замерят ръст, килограми, гръдна обиколка. Предвидени са и безплатни изследвания, когато детето е на 7, 10, 13 и 16 г. На 7, 10 и 13 г. се полагат пълна кръвна картина и изследване на урина на детето. На 16 г. се изследват липиден статус и кръвна захар.

Между 30 и 45 – годишна възраст може да се прави кръвна картина веднъж на всеки 5 г. Между 20 и 65 г. се изследва пълна кръвна картина, чернодробни проби и урина. Пациентите, които навършват 40, 45, 50, 55 и 60-годишна възраст в годината, в която си правят профилактичен преглед, могат да се изследват също за хепатит Б, напомня д-р Гергана Николова.