На какво учи айкидото

Защо в този вид бойно изкуство няма агресия и дуели

Айкидото не е просто здраве, а спорт, който учи на самоконтрол и дисциплина. Треньорката Весела Велин преподава бойното изкуство на деца.

„Айкидо, според мен, е едно от най-подходящите бойни изкуства за деца, защото не е агресивно, няма спаринги, няма дуели и няма състезание. Идеята в айкидо е да ставаме по-добри от себе си. Бойният елемент е това да преборваме собствените си слабости”, обясни треньорката пред Нова телевизия.

Затова на децата се обяснява, че в айкидото се борим със себе си и че достойният човек е този, който има чест и може да признае грешките си, за да продължи напред.

„Всеки един човек има добри и лоши черти и ние се борим с негативните черти, да ги преобразуваме в добри качества. И това всъщност се оказва най-трудната битка. Ние сме устроени винаги да гледаме навън, да се сравняваме, да се състезаваме с другите, да се измерваме с другите, но когато започнем да се вглеждаме в себе си, разбираме, че имаме в себе си много неща, които да подобряваме”, разказа още треньорката по айкидо.