Кирил Петков вече се нуждае от 32 депутати за втори мандат, дори цялата група на ИТН не му върши работа

Кирил Петков, снимка: БГНЕС

Кирил Петков, снимка: БГНЕС

Намерението на Кирил Петков да съставя втори кабинет изглежда остава в историята. След като Корнелия Нинова заяви, че няма да участва повече в преговори за ново правителство в рамките на това Народно събрание, ПП, ДБ и независимите събират общо 6 депутати. Дори и Гунчева да им удари рамо, за което още не е сигурно, общият брой е 90 от нужните 121 народни представители в подкрепа на Петков. На теория и цялата група на ИТН, без Тошко Йорданов да се присъедини към идеите на премиера в оставка, отново се събират само 108 народни представители.

По конституция президентът Румен Радев трябва да връчи на ПП първия вот, а ако не успее да състави правителство, вторият отива при ГЕРБ-СДС. От коалицията са категорични, че ще върна веднага документа на държавния глава. Третата партия, която има право да получи вот, е по избор на Радев. След поредния раздор в коалицията с изгонването на 70 руски шпиони, все повече се приближаваме към варианта за предсрочни избори, които най-рано могат да бъдат обявени за 18-и септември.

Припомняме, че премиерът в оставка изгони 70 руски агенти. Възмутената Корнелия Нинова заяви категорично, че спира преговорите за правителство с ПП, докато Петков настоява отново да е министър-председател. Тя обаче остави вратичка за преговори, ако в последния момент от партията не направят рокади и не предложат за нов премиер Никола Минчев, както се говореше след оставката на кабинета. От ПП се канеха да изпращат писма до всички народни представители, за да търсят подкрепа от тях. На формацията ѝ трябваха само още 6 души, за да направят второ правителство, но това на този етап изглежда невъзможно.