На "най-честните" избори в Русия руснаци символично протестират срещу Путин и войната

От 9 до 11 септември в 82 руски региона се проведоха избори, в които се избираха 14 губернатора, депутатите в 6 региона, както и няколко градски парламента. Резултатите са очаквани - по предварителни данни почти навсякъде побеждават кандидатите на Кремъл, издигнати от "Единна Русия. Само в 1 от 14 региона в изборите за губернатори засега води независим кандидат.

Това тридневно гласуване ще влезе в историята като "най-честното" - наблюдателите са регистрирали само шест нарушения в цяла Русия.

Факт е обаче, че по време на изборите руснаците протестират символично срещу Путин и кръвопролитната война, която води в Украйна. 

Купища бюлетини с обиди към властта бяха намерени след приключилото тридневното гласуване на изборите в Русия. В Краснодар, Екатеринбург, Москва, Тува, Пенза и други градове гласуващите искат да се спре войната в Украйна, мир за украинците, да се освободят политическите затворници, да се съди Путин... На много от бюлетините има просто откровени псувни срещу Кремъл.

Това обаче едва ли е достатъчно, за да накара управляващите в Москва да се съобразят с исканията на хората в страната, защото никога няма да се примирят и да признаят, че вече украинците психологически ги превъзхождат и са готови на всичко, за да отвоюват свободата и независимостта си, които Русия иска да им отнеме.

izbori_russia_protest.jpg