На Стефановден светски разгул и ориенталски табиети в Бачковския манастир (видео)

Дядо Сионий, снимка: Българска патриаршия

Дядо Сионий, снимка: Българска патриаршия

На третия ден на Рождество Христово  Бачковският манастир се превръща в арена на светски разгул и духовна немощ. Поводът е, че игуменът на обителта епископ Сионий  чества шумно именния си ден, но на светското си име Стефан (Църквата почита 27 декември като Стефановден, б.р.). Игуменът е събрал много гости от цялата страна за личния си празник. Това разкриха пред Faktor.bg източници от Пловдивска епархия, запознати със съблазните, които са споходили духовника и поверения му от Църквата манастир.

Според църковните канони  встъпилият в монашество не може да чества предишния си светски живот, който е бил под предишното му светско име, както и да празнува деня на своето рождение по плът. На за дядо Сионий църковните правила нямат значение. Само преди няколко месеца, пак с пищни тържества той отпразнува в Троянския манастир 50-годишнината от рождението си.

Сионий се „слави” като единствения духовник в целия свят, който е игумен на два манастира – Бачковския и Троянския. Но в БПЦ, след като си с протекцията на Синода всичко е позволено, коментират с болка свещеници.

sionii_bachkovo1.jpg

Основно с пари на българския данъкоплатец и с европейски средства Бачковският манастир, в който вече почти няма монаси, през последните месеци се налага луксозен живот, невиждан дори и за богатите западно-европейски католически манастири, коментират вярващи. В игуменарницата на манастира се наблюдава налагането на кичозен османски разкош. Османският стил явно пасва на Сионий, а вярващи се шегуват иронично, че скоро време манастирът може да е с друго име – например Ибрик сарай, защото в средата на игуменарницата е поставен дърворезбован шкаф, а на него централно място заема ибрик, вместо икона или кандило (виж видеото, заснето днес от богомолец, б.р.). Колкото по-малко духовност, толкова повече лукс - това е философията на новите ни духовни водачи, които превръщат християнските обители в частни чифлици, но с държавни пари.

Името на Сионий се свърза в църковните среди и със скандали в Семинарията преди години, заради което беше освободен от длъжност от покойния патриарх Максим.