На ученията Китай е тренирал блокада на Тайван при война

От дълго време се коментира, че „блокадният сценарий“ е стратегия за превземане на острова

Най-големите учения на Пекин около Тайван разкриха ключови улики в плановете му за изтощителна блокада при евентуална война за превземане на самоуправляващия се остров, както и нарастващата сила на китайската армия, заявиха експерти пред АФП.

Посещението в Тайван на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, предизвика възмущение от страна на Пекин, който започна мащабни военни маневри около острова, дори с риска да разкрие частично плановете си пред САЩ и техните азиатски съюзници. Мобилизирайки бойни самолети, хеликоптери и дори военни кораби, ученията имат за цел да симулират блокада на Тайван и включват отработване на „атака срещу цели в морето“, според държавната информационна агенция Синхуа. Това е първият път, когато китайски учения се провеждат толкова близо до Тайван, като някои от маневрите се провеждат на по-малко от 20 километра от брега на острова.

Безпрецедентни са ученията на Пекин и по източния фланг на Тайван, стратегически жизнено важен район за доставки на военните сили на острова, както и на потенциални американски подкрепления. Китай вижда Тайван като част от своя територия и се зарече един ден да го превземе, ако е необходимо със сила. Дълго време се спекулираше, че „блокадният сценарий“ е една от предпочитаните стратегии на Китай, ако се опита да завладее острова, а ученията тази седмица разкриха как това може да се случи. Такава обсада би имала за цел да предотврати всяко влизане или излизане на търговски или военни кораби и самолети. Но това също би лишило американските сили, разположени в региона, до достъп на острова. Китайската армия "очевидно има всички възможности да наложи такава блокада", каза Сонг Чжунпин, независим китайски военен коментатор, пред AFP. „Вече виждаме по време на настоящите учения, че тайванските изтребители и абсолютно кораби не могат да излетят или да напуснат своите пристанища“. /БГНЕС, АФП