Началникът на отбраната награди военен за проявен героизъм в мирно време

Сержант Цвятко Делков спаси жена от ограбване

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев награди с бинокъл старши сержант Цвятко Делков от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Наградата се връчва за проявената храброст от сержант Делков, когато преди около месец залавя крадец от ромски произход, ограбил възрастна жена от Карлово.

„Казват, съдбата обича смелите. Като началник на отбраната ще добавя – Българската армия обича смелите си и достойни воини!“, заяви генерал Андрей Боцев.

„Военната професия е не само престижна и в нея трябва да се доказваме постоянно, но за всеки от нас тя е мисия! Трябва да изпълняваме своите задължения, да поддържаме висок морал, боен дух и подготовка, така че във всеки един момент да сме подготвени за всяка ситуация. Защото българските граждани и нашата Родина това очакват от армията – да ги защити както по въздух, така и по море и суша!“, категоричен бе генерал Боцев.

Той пожела на старши сержант Делков да продължава да прославя Българската армия и да издига нейния авторитет.

„За мен това е най-нормална човешка постъпка“, каза отличеният военнослужещ. „Не трябва да бъдем пасивни без значение дали сме под пагон, или сме цивилни граждани“, отбеляза старши сержант Делков.

Старши сержант Цвятко Делков е на служба в 61-ва Стрямска механизирана бригада от 1999 г.

По време на домашен отпуск, на 9 август 2019 г. около 12.00 ч. по обяд в Карлово, той чува викове за помощ от беззащитна жена, която току-що е била ограбена. Военнослужещият реагира незабавно и адекватно, проявява съобразителност и преследва извършителя на кражбата. Успява да го догони и задържи до пристигането на органите на МВР. С бързата си реакция старши сержант Цвятко Делков на практика успява да попречи на крадеца да предаде на своите съучастници откраднатите лични вещи, документи и портфейл на потърпевшата.