Нейнски: Нинова да пита руските си приятели за списъка с "враговете", "патриотите" ни не се ли засягат от генерал-губернатор Митрофанова?

Надежда Йорданова, снимка: БГНЕС

Надежда Йорданова, снимка: БГНЕС

„Предстои да видим до какво ще доведе демаршът на Русия чрез посланика си и арогантното отношение, с което се отнасят към България. Ако от Москва си мислят, че чрез ултиматуми може да се нарежда каква политика да води страната ни, нищо чудно да скъсаме отношенията си. Има нещо ключово, за да се стигне до тук. На съвета по сигурността в МС са присъствали представители на президента и той е бил запознат с доклада на ДАНС. В правото на премиера е да вземе подобно решение. Не е задължително да си дипломат, за да си шпионин. Аз вярвам на българските служби са изнесли информация, която минава през всички, които имат право да минава през тях. България е преценила, че тези хора са заплаха за нейната национална сигурност. Компетентните служби не могат да вземат решения, но могат да информират Кирил Петков“. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски пред БНР.

„Правителството на Иван Костов беше първото, което изгони трима руски дипломати. Самият факт, че Митрофанова иска смяна на министър-председателя е недопустимо. Беше много ясно казано и от правителството, че за част от хората, които са нежелани на територията на страната, има реципрочност. Очаквам не само Бойко Борисов и ГЕРБ, а и останалите партии да подкрепят Кирил Петков, когато става въпрос за националната ни сигурност. Виждаме обаче две формации в парламента, които застават категорично на страната на Москва. Руската федерация трябва да си дава сметка, че ако иска да има добри отношения с България, трябва да я уважава, а не да нарича премиера чиновник и да ни третира като колония. Да не забравяме, че страната ни е в списъка с неприятелските държави в Кремъл. Защо Корнелия Нинова не попита своите приятели защо сме там? Искам да попитам и патриотите – те не се ли засягат от подобно отношение? Българо-руските отношения могат да се развиват в положителна посока, ако има взаимно уважение. Докато Митрофанова се държи като генерал-губернатор, това няма как да се случи. Русия няма как да уважава България, ако тя сама не го прави“, каза още Нейнски.