Нейнски: Радев заиграва със страховете на хората чрез стари руски похвати, не се притеснявам от външния министър, а от изказванията на Гълъб Донев

Надежда Нейнски, снимка: БГНЕС

Надежда Нейнски, снимка: БГНЕС

"Познавам новия външен министър Николай Милков. Той е добър дипломат и се надявам да отстоява пътя, който България е избрала. Ключово е да запазим геополитическата си ориентация. Притеснявам се от изявленията на Гълъб Донев и на Румен Радев. Страната ни трябва много категорично да се самоопредели. Войната в Украйна не е обикновена, а инвазия на Русия, която може да окуражи много други диктатори. Страната ни ясно трябва да бъде част от този отпор. "По това ще ги съдим" и ще определим качествата на кабинета. Най-важното е каква политика ще бъде зададена от президента и от служебния премиер. Нека да не забравяме, че в момента нямаме парламент, а политиката се задава от Радев. Той каза, че трябвало да се опазим от участие във войната, но от коя, защото това не е "война", а инвазия", заяви пред Нова нюз бившият външен министър Надежда Нейнски. 

"България има интерес да е част от свободната демократична, а не да се връща към тъмните времена на тоталитарното управление. Това, което се постигна по отношение на Северна Македония, беше историческа победа. По този начин Русия губи влияието си в Западните Балкани. Парите, които отиват към "Газпром", спонсорират Русия за инвазията ѝ в Украйна и прави всяка страна, която ги плаща съучастник на Кремъл. Всички ще наблюдаваме внимателно как ще бъде направен опит, за да се подсигури енергийната независимост от Русия в България. Германия промени законодателството си и започна да строи терминали, за да спре руския газ", каза още Нейнски.

"Румен Радев заиграва със страховете на хората и това е стар маниер, който се прилага от Русия. Москва губи влиянието си на Балканите и прибягва до подобни политици. Конфликтът между Сърбия и Косово също е част от тази "игра". Както виждаме, той ще се реши по дипломатичен път. Сърбия също има интерес към европейските структури. Путин е заявил, че както светът е признал Косово, трябва да го направи и с Донбас. Такива паралели не трябва да се правят, защото Милошевич правеше етническо прочистване и искаше да запали война на Балканите. Путин се опитва да създава конфликти и да разруши суверенна Украйна", каза още Нейнски. тя допълни, че най-силният фактор за корупция в България е икономическата и политическа намеса на Москва.