Нагъл Лавров - нарече Борел и Блинкън "страхливци"

Сергей Лавров

Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров се подигра днес на американския държавен секретар Антъни Блинкън, че се е проявил като страхливец, като е напуснал срещата на ОССЕ в Скопие. "

Блинкън избяга, аз - не", иронично заяви първият руски дипломат на пресконференция в македонската столица, след като вчера ръководители на няколко делегация, сред които и българската външна министърка Мария Габриел, напуснаха, за да не го слушат. Това беше знак на протест срещу руската агресия в Украйна, която обаче Лавров разтълкува в типичния за руските политици лексика, хулейки и иронизирайки колегите си от други страни.

"Те се плашат от честен разговор", заяви Лавров, за когото трудно е да повярваме, че може да разговаря почтено и открито с чуждите дипломати, без да брани яростно наративите на Кремъл и диктатора Путин

Руският външен министър нареди сред посочените от него за страхливци и ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

"Те са страхливци, а на мен ми е безразлично как ще завърши тази седянка" (срещата на ОССЕ - б.а.), каза руският външен министър.

След като обвини Запада, че "от две години води истерична хибридна война срещу Русия", той се впусна час и половина в оправдаване на руската агресия в Украйна с измислени и нелепи аргументи.

Македонски журналист се опита да отклони словесния му поток от пропагандни внушения, задавайки му въпроса "каква е позицията на Русия спрямо българската агресия срещу македонската идентичност".

"Не съм много запознат с този въпрос", призна Лавров и отново нападна Запада, че е развалил Югославия, от което са произтекли бедите на Балканите.