Южнокорейски опозиционен лидер е прободен с нож

Лий Дже Мюн вече се възстановява

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

Лидерът на южнокорейската опозиция Лий Дже Мюн беше прободен с нож във врата, докато говореше с репортери в пристанищния град Пусан, предаде АФП.

Той е настанен в реанимация и вече се възстановява.

Опозиционерът вървял с група от журналисти, след като посетил строежа на ново летище, когато неизвестен мъж се хвърлил към него и го ударил във врата.

"Потвърди се увреждането на вътрешната яремна вена", заяви Квон Чил Сеунг от Демократическата партия в Сеул, след като Лий беше опериран.

На кадри от местни телевизии се вижда как 59-годишният Лий пада на земята, а хората се втурват да му помогнат, един от мъжете притиска кърпа към врата на опозиционния лидер.

Опозиционният лидер е бил пренесен в линейка, а по-късно е бил откаран в болница с хеликоптер.

При транспортирането му до Националната университетска болница в Пусан той е кървял, но е бил в съзнание.

"Това е терористичен акт срещу Лий и сериозна заплаха за демокрацията, която не бива да се случва при никакви обстоятелства", заяви Куон Чил Сеунг, депутат от Демократическата партия на Лий.

"Що се отнася до състоянието на Лий, очакваме оценката на медицинския персонал", добави той, като поиска задълбочено полицейско разследване на нападението.

Според южнокорейската информационна агенция Chosun Ilbo полицията в Пусан е съобщила, че Лий е получил "едносантиметрова рана на врата" и че "остава в съзнание, а кръвоизливът е незначителен".

На телевизионни кадри се вижда как полицейски служители повалят нападателя на земята. Вижда се, че той носи шапка с името на Лий./БГНЕС