НАП проверява българи със сметки и имоти в чужбина

9 физически лица и 5 еднолични търговци рязко са си вдигнали доходите - внесли данък с над 1 млн. лв. повече

9574 души са обявили за 2022 г. пред НАП, че получават доходи от чужбина в рамките на ЕС, а други 40 – от трети страни. Това става ясно от отчет на Националната агенция за приходите (НАП) за 2022 г., публикуван наскоро, пише „24 часа“.

По сигнал от Гърция, поискан през автоматичната система за обмен на данни, българската приходна агенция е получила информация за българи, които са придобили или продали недвижими имоти след 2016 г. в южната ни съседка. От общо 1896 лица, които имат недвижима собственост там, на 767 са възложени ревизии, които се очаква да приключат тази година.

По инициатива на българската приходна агенция е извършена и многостранна ревизия заедно с Гърция на обхвата на ДДС, като са участвали заедно с южната ни съседка в 4 проекта за многостранни ревизии по инициатива на друга страна членка. По две от тях са установени лица, които участват в международни схеми за измами с косвения данък. Разследването продължава и за него липсват подробности.

Усилени проверки текат и на българи - собственици на имоти в Дубай. За 2022 г. са приключили 18, целта им е била да установяват факти и обстоятелства. В хода на проверките са подадени 6 коригиращи декларации и е съставен един акт за административно нарушение. В резултат на проверките са възложени 4 ревизии, като до момента са приключили 3 от тях с допълнително установени дължими 131  000 лв.

Освен притежаването на недвижима собственост са проверявани и българи със сметки в Дубай. Приключилите 8 проверки са с декларирани от лицата доходи в хода на проверките на обща стойност 4,5 млн. лв. Завършени са и 11 ревизии с общо допълнително установени задължения за 1,9 млн. лв.