Напусналата партията на Янев: Определени фактори се опитват да я овладеят

Ралица Симеонова

Ралица Симеонова

Определени фактори проявяват интерес към партията на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход" и правят опити да я овладеят. Срещу тези действия пък така и не са предприети необходимите мерки. Това обяви пред Нова ТВ Ралица Симеонова, която е сочената като дясна ръка и най-близък съратник Янев. Тя обаче отказа да посочи кой стои зад опитите за намеса в партията.

Симеонова беше началник на кабинета на Стефан Янев, докато беше служебния премиер. След това тя беше назначена за заместник на Янев, който стана министър на отбраната в кабинета "Петков". Симеонова обаче напусна поста заради несъгласие с политиката на премиера, като дори заяви, че живеем в "завладяна държава". Малко след нея Янев също беше освободен заради свое изказване в началото на войната в Украйна, след което започна да работи по създаването на своя политическа сила. Симеонова напусна "Български възход" часове преди учредителното събрание на партията преди седмица.

"От това как се формира и структурира тази формация ще стане ясно дали има шанс за конструктивна роля в българския политически живот. В нея има представители на почти всички политически партии, за които може да се сетите. Но масово хората не са качествени. Има и качествени, но те не са доминиращи и не са критична маса. Според мен перспективите за развитието на формацията не са особено положителни", добави тя.

По думите ѝ Стефан Янев е стойностен човек, но няма достатъчно политически опит и това ще му пречи занапред. Симеонова разкри, че в партията има много кадрови проблеми. Много хора искали да се запишат в нея, но голяма част от тях нямали нужния капацитет за реализация в политиката. Според нея масово партиите се използвали за реализиране на частни интереси и това пречело като цяло на политиката.

Тя отрече да е напуснала партията заради случая с ректора на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов, чието име беше замесено в схемата с фитосанитарния контрол на ГКПП Капитан Андреево.