Наредили на ДС да спре подслушванията чак през февруари 1990

Това става ясно от архивен документ, публикуван в сборник на Комисията по досиетата

снимка: desebg.com

снимка: desebg.com

На Държавна сигурност е наредено да прекрати подслушванията и следенето на кореспонденцията на българските граждани чак на 9 февруари 1990 г.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува. Той представлява строго секретно от особена важност окръжно до началниците на „ОТМ“ [оперативно-технически мероприятия] при областните и общински управления на МВР.

В документа, който е с най-високата степен на секретност за времето си, се нарежда, че „абсолютно се забранява провеждането на оперативно-технически мероприятия

Документът налага „абсолютната забрана на провеждане на оперативно-

технически мероприятия М „Родопи“, М „Пирин“ и М „Вихрен“ на български граждани по какъвто и да е повод“.

Причината е декларацията на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев (БКП), направена пред участниците в Кръглата маса.

Мероприятие „Родопи” представлява микрофонно подслушване, мероприятие „Пирин” – подслушване на домашен и служебен телефон и мероприятие „Вихрен” е контрол върху личната и служебна кореспонденция.

Подчертано е, че същите са могли да бъдат разрешени само в случаите, когато е налице надлежно разрешение от съда или прокуратурата.

Дотогава ДС е правила каквото си иска в нарушение дори на комунистическата Конституция по отношение на подслушването на обществото и негласното следене на кореспонденцията на хората, определени от режима като негови противници.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и краят на тоталитаризма”, издание на Комисията по досиетата, 2011 г.

ds-podsluchvane-1990_001_1_.jpg

ds-podsluchvane-1990_001.jpg