Шефът на руското външно разузнаване сравни ситуацията в Украйна с "хитлеристката окупация"

Кремъл с нова пропагандна акция - Наришкин откри изложба „Нарушените права на човека в Украйна (2017-2020)“

Сергей Наришкин

Сергей Наришкин

Директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин, който е и председател на Руското историческо дружество, откри  на 18 януари изложбата „Нарушените права на човека в Украйна (2017-2020)“ в Москва. Експозицията включва материали, получени по време на интервюта с експерти, правозащитници, както и лични истории на хора, „засегнати от действията на украинските власти“, според уебсайта на RIO . Организира се в къщата на историческото дружество на Воронцовското поле.

На кръглата маса Наришкин говори за сегашното състояние на нещата в Украйна, като сравни ситуацията в страната с „ужасните години на нацистка окупация“.

„Някаква машина на времето ни отвежда в най-ужасните години от нацистката окупация, когато хиляди цивилни бяха убити в окупираните съветски територии, включително територията на Съветска Украйна“, заяви Наришкин.

Според него след преврата през 2014 г. „украинският елит и националисти“ „отприщиха истинска гражданска война“. „От седем години в Донбас загиват цивилни. И тези, които убиват, и тези, които заповядват да убиват, са вдъхновени от образа на Украйна като анти-Русия“, обясни той.

В същото време, подчерта Наришкин, Русия е "максимално заинтересована от добросъседство" с Украйна.

„Съвременна Русия направи много, за да се превърне Украйна в независима държава“, каза председателят на РИО, цитиран от ТАСС.

Самото участие на шефа на външното разузнаване на Руската федерация в тази изложба е поредната провокация към Украйна и демонстрация на Кремъл с всички възможни средства да компрометира управляващите в Киев, прикривайки своята агресивна политика към Украйна и нескрити амбиции да постигне доминация в една независима и суверенна държава. Като мръсна пропаганда звучи и самият надслов на изложбата -  „Нарушения на правата на човека в Украйна (2017-2020)“, което няма нищо общо с реалността. А още по-голяма манипулация е сравнението, което прави Наришкин - че ситуацията днес в Украйна е еднозначна с „хитлеристка окупация“, както и думите му колко много е направила Русия, за да бъде днес Украйна свободна и независима страна.

Всъщност любовта на кремълските медии към думите "хитлеристи и фашисти" е наистина безгранична, защото официалните лица в Русия говорят по този начин всеки път, когато засягат темата за Украйна. Според руските пропагандисти Украйна е фашистка държава, наводнена от войски на "нацисти", визирайки украинските, които са напълно в правото си да защитават суверенитета на своята държава. А според тях там, където има фашисти, там трябва да има и нарушаване на човешките права и дори геноцид.

За управляващите в Кремъл някаква форма на нарушаване на човешките права, например, е възстановяването на позицията на украинския език в Украйна. Зеленски, според RosSMI, също се  занимава с  „с нарушаване на човешките права и извършване геноцид над руснаците“. Но реалните актове на посегателство над изконните човешки права и мракобесен геноцид по отношение на украинците по време на Глодомора през 1932-33 г. не само не представлява интерес за властта в Москва, но в него тя провижда проява на „русофобия по отношение на  идентичността“ и смята  самото историческо събитие за „изфабрикувано от британски шпионин“.

Всъщност риториката за борбата срещу украинските „фашисти”, „нарушаването на човешките права“ и „геноцида” от страна на украинците се използва от първите дни на окупацията на Донбас от руските сепаратисти, като по този начин Русия се опитваше да оправдае своите незаконни действия на територията на суверенна държава, каквато е Украйна. Още преди 7 години, през септември-октомври 2014 г., руските медии преливат от „сензационна информация“ за „престъпленията“ на украинските въоръжени сили, сравнявани с „хитлеристите“. Още тогава бяха отправяни обвинения към украинските власти, че грубо се нарушават човешките права (на рускоезичното население) и извършват „геноцид” над местните жители, което по-късно се озоваваха под окупацията не на украинските, а на руските войски в Донбас и Крим. Реално тиражирането на подобни пропагандни внушения Кремъл използва, за да оправдае своята военна намеса в тези територии.

В този смисъл изложбата „Нарушения на правата на човека в Украйна (2017-2020)“ е откровена пропаганда на Кремъл. Защото опустошението, което Донбас преживя от началото на войната, е наистина невероятно, но то не се извършва от украинска страна. И не управляващите в Киев нарушават човешките права и окупират страната си, а тези, които незаконно анексираха Крим и влязоха в Донбас, които принадлежат на една независима държава. Именно Русия е тази, която, представяйки едностранно темата за правата но човека в Украйна, се стреми да оправдае своите последни действия там - струпването на руски военни части и организирането на военни учения, в които Западът вижда признаци за начало на военен конфликт, чиято единствена цел е да прилапа част от територията на Украйна, нарушавайки нейната цялост и суверенитет.