НАСА ще създаде лунно ориентирана система за отчитане на времето

Заради по-глабата гравитация там времето "избързва" - с 58,7 микросекунди на ден

В меморандум, изпратен от ръководителя на Службата за научна и технологична политика на САЩ (OSTP), се предлага космическата агенция да работи с други американски и международни агенции за създаване на лунно ориентирана система за отчитане на времето. НАСА има срок до края на 2026 г. да създаде така нареченото координирано лунно време (LTC).

Това не е точно часова зона като тези на Земята, а цяла референтна рамка за времето на Луната. Тъй като на Луната има по-малка гравитация, времето там се движи малко по-бързо - 58,7 микросекунди всеки ден - в сравнение със Земята. Наред с други неща, LTC ще осигури еталон за измерване на времето за лунните космически апарати и спътници, които изискват изключителна точност за своите мисии.

НАСА планира да изпраща астронавти на лунната повърхност от септември 2026 г. чрез програмата си "Артемида", която в крайна сметка ще създаде научна лунна база, която може да помогне за подготовката на бъдещи мисии до Марс. В тези усилия участват десетки компании, космически кораби и държави.

Без единен стандарт за лунното време, заяви служител на OSTP пред "Гардиън", ще бъде трудно да се гарантира, че трансферът на данни между космическите апарати е сигурен и че комуникациите между Земята, лунните спътници, базите и астронавтите са синхронизирани.

Несъответствията във времето биха могли да доведат и до грешки при картографирането и определянето на местоположението на Луната или в орбита, каза служителят.

"Представете си, ако светът не синхронизира часовниците си с едно и също време, колко смущаващо може да бъде това и колко трудни стават ежедневните неща", каза служителят.

Часовниците и часовите зони на Земята работят по универсалното координирано време (UTC), което е международно признато. То разчита на огромна глобална мрежа от атомни часовници, разположени на различни места по света. Те измерват промените в състоянието на атомите и генерират средна стойност, която в крайна сметка съставлява точното време.

Разработването на LTC може да изисква поставянето на атомни часовници и на Луната. /БГНЕС