Наследниците на Ротшилд съдят властите във Виена заради къщи, взети от нацистите

снимка: Ройтерс

снимка: Ройтерс

Наследниците на Ротшилд съдят виенските власти заради продажбата на сгради, които са били използвани от членове на семейството до 1938 г. и които са отнети от нацистите след превземането на Австрия. Това съобщава Financial Times. Авторите на съдебното дело смятат, че властите във Виена специално изготвят документи, така че градът става единствен собственик на къщите и след това ги продават на ниски цени. Ротшилдови поискаха да им се върне цялото имущество.

Изданието пояснява, че сградите, посочени в делото преди Втората световна война, принадлежат на благотворителната фондация „Ротшилд“ и се включват медицински институции за психично болни. През 1956 г. австрийските власти възстановяват тези къщи, но бившите собственици не са уведомени.

Ротшилд е една от бай-известните банкерски династии от европейски евреи, опериращи в Европа от края на XVIII век до днес. Представителите на фамилията са изявени меценати, общественици и филантропи. Същевременно за тях се спрягат и много противоречиви твърдения, свързани с политическото им влияние, финансирането на войни, свързаността им с тайни общества.

Основател на династията е Майер Ротшилд – син на търговец на бижута. Името на фамилията е с етимология от немското „червен щит“ (на немски: Rothschild), който е изобразен на герба ведно със символа на страната, откъдето произлиза родът. Червеният щит е запазена търговска марка за бижутата на Анжел Мозес Бауер – баща на Майер Ротшилд. Майер Ротшилд учредява банка във Франкфурт на Майн. Банкерството е продължено от неговите петима синове - Амшел, Соломон, Натан, Карл и Джеймс.

Братята управляват и контролират пет банки в големите европейски градове Париж, Лондон, Виена, Неапол и Франкфурт на Майн. Днес само два от петте клона на Ротшилдови са оцелели – английският (на Натан) и френският (от Джеймс), а наследниците на другите три клона са починали (например последният представител на австрийските Ротшилдови умира бездетен през 1980 г.). Въпреки това фамилията продължава да упражнява огромно влияние върху финансовата и политическата ситуация в света (както и преди).