Настъплението на агресора в Украйна започна да буксува

Според американски анализатори руските части продължават да са в "оперативна пауза"

Настъплението на руската армия на север от Славянск, на изток от Северск и щурмът на Харков от север се провалиха напълно. Това съобщават анализаторите от американския Институт за изучаване на войната, пише "Сега". Според тях руската армия продължава да е на "оперативна пауза". "Руската армия продължава прегрупировката, преоборудването и възстановяването на силите си. Но продължават да бомбардират критично важни райони, за да създадат условия за бъдещи настъпателни действия. Провеждат и ограничени атаки", пишат експертите.

Според тях руската армия продължава да се сблъсква с дезертьорство и неподчинение. Тя не може да укрепи административния контрол върху окупираните територии заради съпротивителното движение на украинците. Украинските партизани успешно ликвидират колаборатори и окупатори.

Вчера например кортежът на губернатора на Северна Осетия Сергей Меняйло бе засипан с гранати. Той попаднал на засата при посещението си в Запорожка област, но се е оттървал с леки контузии. На 11 юли пък бе убит назначеният от руснаците за кмет на селцето Великий Бурлук, Харковска област, Евгений Юнаков. "Интензивността на нападенията срещу чиновници вероятно ще продължи да нараства, изостряйки значителните трудности, с които се сблъскват руските окупатори, и увеличавайки натиска върху и без това отслабените формирования на военните и службите за сигурност", отбелязва и британското разузнаване в ежедневната си сводка за фронта.

Украинската армия пък продължава методичното унищожение на складове за оръжие и боеприпаси. Само за последното денонщие бяха взривени пет склада и една военна част, съобщи прессекретарят на Одеската областна военна администрация Сергей Братчук.