Натиск върху ЕП да разследва руска пропагандна мрежа, базирана в Прага

Москва също така е плащала пари на евродепутати, за да популяризират руската пропаганда

Европейският парламент беше подложен на натиск да разследва финансирана от Русия мрежа, която оказва влияние в цяла Европа и в която участват законодатели от ЕС.

Чешката република заяви, че нейни шпиони са открили, че мрежата е разпространявала руска пропаганда чрез базирания в Прага новинарски сайт "Гласът на Европа".

Москва също така е плащала пари на евродепутати, за да популяризират руската пропаганда, заявя белгийският министър-председател Александър де Кроо.

Разкритието идва година след скандала с подкупите "Катаргейт", в който редица депутати от ЕС бяха обвинени, че са получавали пари, за да подкрепят интересите на Катар и Мароко.

Сега политическите групи в Парламента на ЕС искат от асамблеята да проучи последните твърдения.

Валери Хайер, която оглавява центристката група "Renew", изпрати писмо до председателя на парламента Роберта Мецола, в което поиска "пълно и прозрачно вътрешно разследване".

"Ако действащи евродепутати или кандидати в предстоящите европейски избори са взели пари от руското правителство или негови пълномощници, те трябва да бъдат разкрити и да бъдат предприети действия", каза тя.

Групата на Renew също така призова за "спешен дебат" в парламента.

Зелените заявиха, че трябва да се проведе "бързо и задълбочено" разследване.

"Ето как (руският президент Владимир) Путин се опитва да се измъкне с войната си в Украйна.... Това е директна атака срещу самата тъкан на нашата демокрация", заяви Тери Райнтке, един от водещите кандидати на Зелените на европейските избори през юни.

"Политиците, които са получили пари от Русия, трябва да бъдат строго наказани, както политически, така и юридически", добави тя в изявление.

Говорител на парламента заяви, че той "в момента разглежда констатациите на чешките власти относно изхода на "Гласът на Европа" в координация с институционалните си партньори".

Говорителят добави, че парламентът вече е забранил достъпа до институцията на медии, които са в санкционните списъци на ЕС.

Законодателите на ЕС се подчиняват на строги правила за независимост и етика и могат да бъдат санкционирани - финансово и по друг начин - ако ги нарушат.

Имената на замесените европейски политици не са посочени, но Зелените и един чешки вестник твърдят, че те са от Белгия, Франция, Германия, Унгария, Нидерландия и Полша. /БГНЕС