Подминахме ли със снишаване 18-тата годишнина от членството на България в НАТО?

Паметна дата - днес се навършват 18 години от членството на България в НАТО. Управляващите - президент, премиер и правителство, обаче пропуснаха тази изключително важна дата за страната ни, особено в този критичен за Европа, а и за света момент - когато се води братоубийствена война между Русия и Украйна, инспирирана от диктатора Владимир Путин. Както каза днес военният министър Драгомир Заков - лукс е, че България е член на Алианса, защото само колективната отбрана може да ни гарантира нашия суверенитет и сигурност.

Ето какво написа по подов днешния 29 март ген.-майор Съби Събев, първият национален представител в ЩАБ-квартирата на НАТО в Брюксел:

"29 март 2004 г.- понеделник. На този ден България официално стана пълноправен член на НАТО, събитието бе особено важно за мен. Към този момент бях национален военен представител на страната в Главната квартира на НАТО - Брюксел. Станах свидетел и участник в тържествената церемония по издигането на националния ни флаг, която се състоя два дни по-късно на 02 април. Последваха напрегнати дни по интегрирането на военното представителство на страната ни, което оглавявах, в дейността на Военния комитет на НАТО и подчинените му комитети и работни групи. 

Днес страната ни посреща тази годишнина в незавидно положение с отношението и позицията си към кризата в Украйна. България, благодарение на своя президент и правителство се снишава и не заема напълно солидарна позиция към страната-жертва на агресията, и стана изключение заедно с Унгария, от останалите съюзни държави, отказвайки да предостави макар и минимална военна помощ на украинските бранители. В личен план, изпитвам срам от нелепата позиция на страната си. Незавидно е положението и на хората, които днес представят страната ни в НАТО. 

Независимо от всичко, да ни е честита тази годишнина, с пожелание България да застане достойно в редицата на съюзните държави от Алианса!"