НАТО пред сериозно предизвикателство със засилване на контраофанзивата на Украйна

Алиансът ще трябва да балансира между поддържането на оръжия за Украйна без да подкопава отбраната

Със засилването на контраофанзивата на Украйна срещу руските войски западните съюзници са изправени пред предизвикателството да заменят изгубеното оборудване и да доставят огромните количества боеприпаси, от които се нуждае Киев, без да подкопават собствените си отбранителни способности.

Русия твърди, че през последните дни е унищожила до 30 % от оръжията, доставени от НАТО, като показва видеоклипове с унищожени или изоставени германски танкове и американски бронирани машини.

Анализаторите твърдят, че данните на Москва са завишени, въпреки че независима проверка е невъзможна, съобщава АФП.

Няма съмнение обаче, че обширните минни полета на Русия, големият брой складирани боеприпаси и интензивните артилерийски обстрели ще се отразят зле на украинските сили, докато те се опитват да пробият отбранителните линии.

Повечето анализатори смятат, че Киев все още не е задействал пълните си сили в нападението, оставайки във фаза на проучване на вражеските позиции.

"Сраженията вероятно ще стават все по-ожесточени", пише Джак Уотлинг от британския отбранителен мозъчен тръст RUSI в аналитичен коментар.

"За международните партньори на Украйна лятото вероятно ще бъде крайно неприятно. Загубите ще се увеличават, а успехът ще отнеме време."

Уебсайтът за разузнаване с отворен код Oryx, който пресмята загубите на техника въз основа на снимки от бойното поле, вече е преброил четири загубени германски танка "Леопард", два френски леки танка AMX-10 RC и повече от 70 бойни машини на пехотата.

"Жизненоважно е да не се намаляват програмите за обучение, които позволяват на Украйна да продължи да създава бойни единици, или да се мобилизира отбранителната промишленост, за да се осигурят доставки за украинската армия на устойчива основа", каза Уотлинг.

Някои европейски държави вече сигнализираха за ограничения в скоростта, с която могат да поддържат или увеличават доставките.

"Няма да можем да заменим всеки танк, който сега е извън строя", заяви в понеделник германският министър на отбраната Борис Писториус.

Членовете на ръководената от САЩ контактна група по въпросите на отбраната на Украйна се срещнаха в четвъртък в Брюксел, за да обсъдят доставките за Киев преди срещата на министрите на отбраната на НАТО.

Многогодишна програма

"Разглеждаме как да продължим да помагаме на Украйна, като същевременно запазим собствения си отбранителен капацитет", заяви за АФП един от европейските правителствени източници при условие за анонимност.

Във вторник САЩ обявиха допълнителна помощ в размер на 325 млн. долара, включваща бронирани машини и системи за противовъздушна отбрана.

Допълнителни обещания могат да бъдат поети на срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс на 11-12 юли.

"Има спешна нужда да подкрепим" Украйна по време на лятната офанзива, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред телевизионния канал Франс 5.

"Най-вероятно на срещата на върха (във Вилнюс) ще бъде поет ангажимент за многогодишна програма за оказване на подкрепа на Украйна", добави той.

В началото на май Европейската комисия заяви, че ще похарчи 500 млн. евро за увеличаване на производството на артилерийски снаряди в ЕС до един милион годишно.

В германския оръжеен производител Rheinmetall "задействахме всички мощности, когато става въпрос за производство на боеприпаси за танкове", заяви наскоро пред АФП Харалд Вайсмулер, ръководител на завода в Унтерлюс, провинция Долна Саксония.

Най-големият европейски производител на снаряди за танкове и артилерия работи усилено в най-големия германски оръжеен завод, като се стреми да изпрати бронирани машини и боеприпаси за тях на фронта в Украйна, както и да възстанови запасите на НАТО.

Най-добрият продукт на Унтерлюс са 120-милиметровите снаряди за главното оръдие на основния боен танк Leopard 2, които Берлин се съгласи да достави на Киев в началото на тази година под силния натиск на съюзниците.

Производството в момента е 240 000 броя годишно, което е повече от 60 000 преди нахлуването на Русия.

Друга важна задача на НАТО е да поддържа западното оборудване, което Украйна е изпробвала на фронтовата линия.

Оръжията трябва бързо да се приведат в съответствие със стандартите и да се изпратят обратно на фронта.

Украинските медии съобщават, че Берлин и Варшава скоро ще сключат споразумение за център за поддръжка на танкове "Leopard ", повредени в боевете отвъд границата, в Полша.

Такива съоръжения вече съществуват в Словакия и Румъния. /БГНЕС