НАТО приветства ангажимента на България да отделя 2% от брутния си продукт за отбрана

Мирча Джоана е на посещение в България

Мирча Джоана, снимка: ЕРА/БГНЕС

Мирча Джоана, снимка: ЕРА/БГНЕС

Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана, който е на посещение в България, приветства ангажимента, който е поела страната ни да отдели минимум 2% от брутния си вътрешен продукт за разходи за отбрана през идните години. Това ще повиши сигурността в България и ще направи НАТО по-силна, отбеляза Мирча Джоана, цитиран от БНР. 

Той и премиерът Николай Денков наблюдаваха оперативните способности на многонационалната бойна група на учебния полигон "Ново село".

Заместник генералният секретар на Алианса определи действията на Русия като "сериозна заплаха за сигурността в Черноморския регион" и подчерта приноса на България за подобряване на тази сигурност: 

"Много се радвам, че България работи в сътрудничество с Румъния и Турция за противодействие на плаващите мини в Черно море. Това е важен принос в по-широките усилия да се върне сигурността в Черно море. А знаем, че Руси ще използва зимните условия като предимство на своя страна във войната срещу Украйна. Така че трябва да продължим да даваме на украинците това, което им е нужно да бъдат силни на бойното поле и за да им дадем една по-силна позиция на масата за преговори."