НАТО: Съюзниците на Украйна изчерпват боеприпасите, производството трябва да се увеличи

Това беше основна тема на Варшавския форум за сигурност

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

Съюзниците на Украйна изчерпват запасите от боеприпаси, които могат да доставят на украинската армия, каза председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер пред Варшавския форум за сигурност на 3 октомври, съобщи Си Ен Ен.

„Дъното на кацата вече се вижда. Имаме нужда индустрията да увеличи производството с много по-високи темпове." - заяви Бауер.

Според "Телеграф", Обединеното кралство вече е изчерпало оръжейното оборудване, което може да дари на Украйна. Високопоставен британски военен служител призова други страни да увеличат подкрепата си.

Държавният министър на въоръжените сили на Обединеното кралство Джеймс Хийпи, в рамките на същия панел, призна, че британските доставки „изглеждат малко оскъдни“, но добави, че това не означава, че потокът от помощ ще спре.

„Трябва да държим Украйна в битката тази вечер, утре, и вдругиден. И ако спрем, това не означава, че руският президент Владимир Путин автоматично спира.“ - подчерта Хийпи.

Пентагонът също така предупреди Конгреса на САЩ, че  са на изчерпване средствата за замяна на оръжията, изпратени от САЩ в Украйна, и е бил принуден да забави снабдяването на някои американски войски.

Финансирането на помощта за Украйна се превърна във фокус на законодателна битка между американските законодатели, която доведе до отстраняването на републиканския председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти на 3 октомври.

Депутатът Мат Гейтц, част от група крайнодесни консерватори в Републиканската партия, които се противопоставят на увеличената военна помощ за Украйна, внесе предложение за отстраняване на Маккарти от поста на говорител.

Гейтц твърди, че Маккарти е сключил тайна сделка с Белия дом и демократите за приемане на законопроект за краткосрочно финансиране на Украйна. /БГНЕС