НАТО за навлизането на беларуски хеликоптери над Полша: Ще браним всеки дюйм територия

Внимателно се следят източните граници

Пентагонът ще продължава да се отнася много сериозно по въпроса със сигурността на НАТО, заяви по време на брифинг говорителят на Пентагона Пат Райдър, след като снощи два беларуски хеликоптера нарушиха въздушното пространство на Полша.

"Ще продължим да работим заедно с нашите съюзници в НАТО, за да гарантираме сигурността на всеки квадратен дюйм натовска територия", подчерта той.

Полският телевизионен канал TVP Info съобщи, че Алиансът е в „тесен контакт“ с полските власти и внимателно следи ситуацията по източните си граници, включително инцидента с беларуските хеликоптери. Информацията е позована на източник от централата на НАТО в Брюксел.

На 1 август полското министерство на отбраната съобщи, че два хеликоптера от Беларус са пресекли границата с Полша в района на село Беловеж. Те са летели "на много малка височина, което затруднява засичането им от радиолокационните системи", заявиха от министерството.

Полските власти окачествиха това като провокация и съобщиха, че увеличават военното присъствие по границата, като отделят допълнителни сили и средства, включително бойни хеликоптери.

Минск отрече, че е нарушена полската граница. 

Превод Faktor.bg