Отложиха изстрелването към луната на "Артемис"

Американската космическа агенция отмени планираното за днес изстрелване на ново поколение ракета заради проблем с един от четирите ѝ двигателя. Полетът ще се забави с поне 4 дни, посочва "Франс прес".

С  космическата мисия "Артемида 1" НАСА ще поднови американската програма за изследване на Луната. Ракетата трябва да изведе безпилотна капсула в лунната орбита.

Това е първата стъпка към връщането на хората на Луната след 53 години. Мисията Артемис I е мисия без екипаж на мощна нова ракета, която ще бъде изстреляна днес в 15:33 българско време от космическия център "Кенеди". Ракетата ще изведе космическата капсула "Орион" към лунната орбита. Тя ще бъде без екипаж, но ще превозва манекени, снабдени със сензори за измерване на радиацията и вибрациите, съобщи за Радио Варна астрономът Иван Иванов:
„Когато космическият апарат влезе в орбита около Луната, от него ще се отделят 10 малки наноспътници. Те ще се опитат да определят къде на Луната има вода. Идеята е да изпратим космически апарат, който да кацне в района на южния полюс, където в някой от кратерите е винаги тъмно. От предишни изследвания беше установено, че с много голяма степен на вероятност има замръзнала вода, която няма как да се изпари, защото е много студено. Не се нагрява нито за момент.“

Пътуването до Луната ще отнеме няколко дни, като при пристигането си "Орион" ще се доближи на 100 километра от нея. Голям брой бордови камери ще позволят да се проследи цялото пътуване.

Първият проект "Аполо" беше въпрос на състезание, кой първи ще стигне до Луната, коментира астрономът. Новият проект е Артемис, което означава Артемида, сестрата на Аполон.  "НАСА залага на женското присъствие, защото и двата манекена, които ще бъдат в космическия апарат са женски."

Артемис I ще прелети 40 000 мили отвъд Луната и обратно, демонстрирайки способността догодина да изпратим хора в лунна орбита с втория полетен тест Артемис II.