The Insider: Кремъл крие, че Навални е имал симптоми на отравяне преди да умре

Може да е фосфороорганично вещество, включително Новичок

Алексей Навални

Алексей Навални

Преди да умре руският опозиционер Алексей Навални е имал симптоми на отравяне  - болки в корема, повръщане и конвулсии.  Това съобщи изданието The Insider, което е проучило стотици документи, свързани със смъртта на Навални.

В един от документите следовател описва станалото преди Навални да издъхне – посочва се че е  усетил болка в корема и е легнал на пода.

"Започна рефлекторно повръщане на стомашното съдържание, появиха се конвулсии", се казва в постановлението за отказ от образуване на углавно дело.

Този текст обаче е изчезнал от окончателната версия на документа. В нея не се споменава за коремна болка, повръщане и конвулсии, макар че "в описанието на иззетите обекти" са останали текстове, в които се казва, че са изпратени за експертиза части от повърнато стомашно съдържание.

Изданието стига до извода, че проучените документи са несъвместими с официалната версия за смъртта на Навални, според която той е починал от нарушаване на сърдечния ритъм.

Според реаниматолога Александър Полупан, лекувал Навални в омската болница след отравянето му през 2020 г., "едва ли такива симптоми може да се обяснят с нещо друго, освен с отравяне".

"Краткото време между появата на коремната болка и конвулсиите говори, че може да е например фосфороорганично вещество (към тази група вещества принадлежи и отровата Новичок, но тя може да предизвика подобни симптоми само при поглъщане, не при проникване през кожата)", казва Полупан.

Мнението му се споделя и от други лекари, интервюирани от изданието.

"За употребата на отровно вещество говорят и други факти: властите дълго не даваха тялото и не допуснаха провеждането на алтернативна експертиза на биоматериалите. Но едва сега фактът на отравяието е потвърден документално." — отбелязва изданието.

Превод Faktor.bg