Издават мемоарите на Навални - знаел е, че ще умре в затвора

"Всички годишнини ще се празнуват без мен, никога няма да видя внуците си“

Алексей Навални

Алексей Навални

Руският дисидент Алексей Навални, който беше основният политически опонент на президента Владимир Путин преди смъртта си през февруари, е смятал, че ще умре в затвора - той го пише в мемоариите си, които ще бъдат публикувани посмъртно на 22 октомври.

Вестник „Ню Йоркър“ публикува откъси от книгата, в които са включени текстове от затворническия дневник на Навални, както и по-ранни текстове.

„Ще прекарам остатъка от живота си в затвора и ще умра тук“, пише той на 22 март 2022 г.

„Няма да има с кого да се сбогувам... Всички годишнини ще се празнуват без мен. Никога няма да видя внуците си.“ - казва още Навални.

Той излежаваше 19-годишна присъда затвор по обвинение в „екстремизъм“ в арктическа наказателна колония.

Смъртта му на 16 февруари на 47-годишна възраст предизвика вълна от осъждане, като мнозина обвиниха Путин.

Навални беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си в Русия, след лечение в Германия - тогава той оцеля по чудо при опит отравяне в руския изток през 2020 г.

„Единственото, от което трябва да се страхуваме, е, че ще предадем родината си, за да бъде ограбена от банда лъжци, крадци и лицемери“, пише той на 17 януари 2022 г.

Откъсите улавят самотата на затвора, но и нотка хумор.

Например на 1 юли 2022 г. Навални описва типичния си ден: събуждане в 6:00 ч., закуска в 6:20 ч. и започване на работа в 6:40 ч.

„На работа седиш седем часа на шевната машина на столче под височината на коленете“, пише той.

„След работа продължавате да седите няколко часа на дървена пейка под портрета на Путин. Това се нарича „дисциплинарна дейност“." - продължава Навални.

Книгата, озаглавена „Патриот“, ще бъде издадена от американското издателство Knopf, което планира и рускоезична версия.

„Невъзможно е да се прочете затворническият дневник на Навални, без да се възмутиш от трагедията на неговите страдания и от смъртта му“, пише редакторът на „Ню Йоркър“ Дейвид Ремник.

В последния публикуван в списанието откъс, датиран от 17 януари 2024 г., Навални отговаря на въпроса, зададен му от неговите съкилийници и надзиратели защо се е върнал в Русия:

„Не искам да се откажа от страната си или да я предам. Ако убежденията ти означават нещо, трябва да си готов да ги отстояваш и да правиш жертви, ако е необходимо.“ /БГНЕС